Indian Summer in de tuin

Indian Summer in de tuin

Elk seizoen heeft zijn charme. In het najaar kunnen we genieten van de vlammende kleuren van herfstbladeren en vallende kastanjes en beukennootjes. En dat alles belicht door dauwdruppels of het prachtig zachte strijklicht van de laagstaande zon. In de tuin kun je daarop inspelen en ervoor zorgen dat er elk seizoen iets te beleven valt. Zelfs in de winter, met bijvoorbeeld wintergroene planten en struiken en vroegbloeiende bolletjes en knolletjes, zoals winterakonieten en sneeuwklokjes. Daarover binnenkort meer tips van ons tuincentrum in Lier.

Planten in de herfst

Veel mensen denken dat je in de herfst niets meer kunt planten, maar niets is minder waar. Het najaar is juist een goede tijd om te planten, want de grond is warm en nat. En wat te denken van voorjaarsbollen? De voorjaarspret begint in de herfst, want dat is dé tijd voor het planten van bollen, zoals narcissen, tulpen, krokussen en hyacinten.

Herfstkleur van struiken en kleine bomen

herfstkleuren - Acer

Geel, oranje, rood... Hoe komt het eigenlijk dat blad in de herfst zo mooi verkleurt? Dat komt omdat de dagen korter en kouder worden waardoor de productie van chlorofyl (bladgroen) afneemt. Dan komen de pigmenten die niet afhankelijk zijn van de hoeveelheid licht naar boven, zoals geel en rood. De mooiste verkleuring ontstaat als er sprake is van koude nachten en nog relatief warme en zonnige dagen. Er zijn veel struiken en kleine bomen die prachtig verkleuren in de herfst en/of bessen dragen. Je kunt ze zelfs in november nog planten, zolang het maar niet vriest.

7 grote struiken / kleine bomen met prachtig herfstblad

Acer Japonica - herfstkleuren

  1. De Japanse esdoorn (Acer japonicum): Is er in heel veel soorten, maar allemaal zijn ze heel elegant en transparant, met fijn geveerd blad. Deze struiken en kleine bomen (ze worden maximaal 6 meter hoog) houden van een plek met lichte schaduw.  
  2. Sierkers (Prunus kurilensis, nipponica en sargentii): Ook een heel gevarieerd plantengeslacht, maar de bovenstaande exemplaren hebben de mooiste herfstkleuren. Sierkersen houden van een zonnige, beschutte plek en krijgen in het voorjaar prachtige bloesems. Er is zelfs een sierkers die midden in de winter roze bloesems heeft.
  3. Amerikaans of Drents krentenboompje (Amelanchier lamarchii en laevis): Deze grote struik of kleine boom houdt van een zonnige standplaats en is ook zeer geliefd bij vogels, want die smullen van de bessen of 'krenten' die het krentenboompje krijgt. Bloeit met leuke witte pluimpjes in het voorjaar.
  4. Kornoelje (Cornus): Ook weer keuze te over als je voor een kornoelje gaat. Voor een schaduwrijke tuin zijn de Cornus kousa en Cornus florida aanraders. Deze krijgen opvallende witte of roze bloemen, gevolgd door eetbare vruchten. Er zijn ook soorten die in het voorjaar gele, bolle bloemtrosjes krijgen. Veel ervan hebben in de winter bont gekleurde takken. De Cornus sanguinea straalt in de herfst met goudgele bladeren.

Cornus - herfstkleuren

  1. Fluweelboom (Rhus typhina): De Rhus typhina is een grote struik die kan uitgroeien tot een kleine, soms meerstammige boom. De jonge takken zijn roodbruin en zacht fluweelachtig behaard. In de herfst kleuren de bladeren meerdere weken intens oranje tot diep purperrood. In juni-juli krijgt de fluweelboom groengele bloempluimen, gevolgd door rode vruchtjes die ook na het vallen van de bladeren nog even blijven hangen.  
  2. Japanse notenboom (Gingko biloba): Deze smalle boom is kaal in de winter, maar het fraaie, kenmerkende waaiervormige blad kleurt in de herfst prachtig goudgeel. Hij houdt van een zonnige standplaats, groeit langzaam en kan heel oud worden.  

Bezoek ons tuincentrum in Lier en haal het meeste uit de herfst met struiken, kleine bomen en voorjaarsbollen! Laat de Indian Summer maar komen!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Planten die goed tegen droogte kunnen

Plannen om deze zomer voor langere tijd op vakantie te gaan? Of heb je een tuin op het zuiden met droge, zanderige grond? Wij tippen planten die tegen zongedroogde omstandigheden kunnen!

Lees meer...
Planten die prima tegen 'natte voeten' kunnen

Het voorjaar verloopt wereldwijd ontzettend grillig. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
Zaaien, maar niet maaien in mei

Zo'n verregend begin van het voorjaar is niet fijn voor ons, maar wel voor je planten. Met al die nattigheid van de laatste tijd schiet alles de grond uit. En nu de IJsheiligen weer vertrokken zijn kunnen we los gaan met het ter plekke zaaien van eenjarige bloemen voor de pluktuin, groenten en kruiden in de moestuin en nog veel meer. Wat je dan weer beter kunt laten deze maand is maaien.

Lees meer...
Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...