De allermooiste kerstbal: amaryllis

De allermooiste kerstbal: amaryllis

Officieel is het een bloembol (die Hippeastrum heet), maar iedereen kent hem als amaryllis. Wij vinden hem een van de mooiste 'kerstballen'. De amaryllis is er vooral in rood of wit, maar ook in in alle mogelijke combinaties daarvan en in andere tinten. Deze bol bloeit lang en je kunt hem op heel veel manieren een mooie plek in huis geven. Ons tuincentrum in Lier geeft je graag een paar styling-ideeën en praktische verzorgingstips voor amaryllissen in pot, op glas, met een waxlaag en in de vaas.

Amaryllis in soorten en maten

Het meest bekend is de amaryllis of Hippeastrum met dikke, lange stelen die zulke zware rode of witte bloemen krijgt dat de stelen in een vaas kunnen knakken. Maar er zijn ook meerkleurige, kleinbloemige en dubbelbloemige amaryllissen. De grootste bollen kunnen een doorsnede van meer dan 20 centimeter hebben. Hoe groter de bol, hoe meer bloemstelen en meer bloemen. Een amaryllis bloeit relatief lang, omdat de bloemen steeds na elkaar opengaan. Je verlengt de bloei door telkens de uitgebloeide knoppen te verwijderen. Knip ze af met een schone snoeischaar of gebruik de nagels van je duim en wijsvinger om de groene verdikking onder de bloem van de stengel te knijpen

In glas, pot of met waxlaag

Net als voor hyacinten bestaan er voor amaryllissen speciale glazen waarin je ze kunt laten groeien en bloeien. Zorg ervoor dat het water net onder de bol blijft. Plant je de bol in een pot of mand met aarde? Zorg er dan voor dat ongeveer de helft of eenderde van de bol boven de potgrond uitsteekt en rondom genoeg ruimte heeft. Er zijn speciaal voor de feestdagen ook amaryllisbollen die zijn voorzien van een vrolijk gekleurde, glimmende waxlaag. Die kun je zó op tafel of in de vensterbank zetten. Je hoeft ze zelfs geen water te geven. Je kunt ze dus ook in een kerststukje verwerken.

In de vaas

De klassieke wit, rood of rood-wit bloeiende amaryllis past natuurlijk prachtig bij kerst. Zeker wanneer je de snijbloemen in een mooie, hoge en stevige vaas zet met wat heerlijk geurende eucalyptustakken erbij. Drapeer een goud- of zilverkleurig kralensnoer en/of een klein lichtsnoer tussen de stengels en over de rand van de vaas, strik eventueel nog een rood lint om de vaas en je hebt eigenlijk geen kerstboom meer nodig! Om te voorkomen dat de stelen van de amaryllis knakken door de topzware bloemen kun je een op maat gesneden of geknipte (bamboe)stok in de holle steel steken voordat je ze in de vaas zet. Gebruik een grote, stevige en schone vaas, snijd de stelen diagonaal af met een scherp en schoon mes en voeg speciale bloem(bol)envoeding aan het water toe.

Standplaats en verzorging van de amaryllis

De bol houdt van licht en van warmte en kan ook prima tegen volle zon (voor zover we die in de winter te zien krijgen). Een plek in de vensterbank is dus ideaal. De bol kan – net als de meeste voorjaarsbollen – niet tegen te veel vocht, dus wees vooral in het begin zuinig met water geven. Maak de potgrond goed vochtig, wanneer je de bol net geplant hebt. Geef daarna pas weer water wanneer de bol bladeren en bloemstelen gaat vormen, en dan telkens wanneer de bovenkant van de grond weer droog aanvoelt. Wanneer de bol eenmaal bloeit is hij iets dorstiger en kun je hem een keer in de twee weken een beetje vloeibare voeding geven. Wanneer je hem dan op een iets koelere plek zet, bloeit hij ook langer.

Amaryllis overhouden

Je kunt proberen een bol in pot of mand over te houden om er volgend jaar weer van te kunnen genieten. Dit wil niet altijd lukken, maar het is leuk (en duurzaam) om eens te proberen. Snijd na de bloei de bloemstelen op zo'n twee centimeter boven de bol af. Laat het blad zitten, want daaruit haalt de bol, net zoals een voorjaarsbol, voor volgend jaar zijn energie. Geef af en toe water. Zet de bol in pot in het voorjaar weg op een niet al te lichte en warme plek en geef slechts af en toe water. Zet hem medio mei (na IJsheiligen) in de tuin of op het balkon. Wanneer de bladeren gaan vergelen knip je het blad af, haal je de bol uit de grond en dep je hem goed droog. Berg de bol op een donkere, koele en droge plaats op, bijvoorbeeld in de garage of kelder. Na een maand of twee haal je de amarylisbol weer tevoorschijn en verwijder je de buitenste, uitgedroogde ‘rokken’ (zoals je een ui pelt). Plant de bol weer oppervlakkig in een pot of zet hem in een amaryllisglas met water tot net onder de bol en geef hem weer een mooie en warme plek in je woonkamer.

Cadeautip

Een bos amaryllissen, maar ook een amaryllis in een pot, kerststuk of in een speciaal amaryllisglas is natuurlijk ook een prachtig cadeau voor de feestdagen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Anti-muggen en wespen tips voor huis en tuin

Wij geven tips voor het wegjagen van muggen en wespen uit huis en tuin.

Lees meer...
Maak de tuin vakantieproof

Vooruitzien is regeren. Neem nu alvast maatregelen om ervoor te zorgen dat je tuin vakantieproof is.

Lees meer...
Ideeën en tips voor een zomers tuinfeest

Organiseer een gezellig tuinfeest met familie en vrienden. We geven je graag volop inspiratie en slimme, handige tips. Zodat je er ook als gastheer of -vrouw in volle teugen van geniet.

Lees meer...
Tips om jouw tuin rustgevend, gezellig en ontspannen te maken

Jouw tuin, balkon of terras is dé plek waar je de drukte van het dagelijks leven even achter je kunt laten en heel even kan ontspannen. Of je nu een groene vingers hebt of gewoon wilt genieten van een mooi uitzicht: met een paar simpele tips kun je jouw tuin, balkon of terras omtoveren tot een plek van rust én gezelligheid.

Lees meer...