Zo bereid je de tuin voor als je op vakantie gaat

Zo bereid je de tuin voor als je op vakantie gaat

Trek je er deze zomer op uit? Dan kan het met de huidige temperaturen handig zijn om de tuin eerst wat extra aandacht te geven. Wellicht schakel je een planten oppas in, ook daar hebben we tips voor! Met deze tips kun je voorkomen dat je thuis komt met een verdorde achtertuin, zodat je het vakantiegevoel juist kunt voortzetten! 

Zo bereid je de tuin voor voordat je op vakantie gaat

  • Nu alles sneller groeit en bloeit in de zomer, groeit ook onkruid een stuk sneller! Daarom is het belangrijk om het onkruid te wieden voor de vakantie. Als er in de vakantie iemand is die op de tuin past, dan kun je deze eventueel vragen om wekelijks de kleine beetjes onkruid weg te halen, zodat het niet is geëxplodeerd bij terugkomst. 
  • Pluk de uitgebloeide bloemen alvast, zodat de planten hier geen energie aan verspillen. 
  • Maak de tuin klaar voor verschillende weersomstandigheden. Alles wat je bij harde wind en regen binnen zou halen, kun je dus het beste vast opbergen. Denk aan tuinkussens, parasols en schaduwdoeken bijvoorbeeld. 
  • Planten in potten kun je in een schotel met water zetten, zodat de planten dit geleidelijk aan op kunnen nemen. 

Tips voor tuinonderhoud tijdens de vakantie

Er zijn héle handige systemen waardoor je eigenlijk geen planten oppas meer nodig hebt. Voor de bewatering van de tuin zijn dat bijvoorbeeld automatische sproeiers en druppelaars voor in plantenpotten. Bewateringsystemen zijn helemaal zelf af te stemmen op de waterbehoeften van jouw verschillende planten. 

  • Voor het gazon kun je een robotmaaier overwegen, die het gazon voor je bijhoudt als je niet thuis bent. 
  • Houd er voor vertrek rekening mee dat planten in potten en met name hangpotten een grotere waterbehoefte hebben, dus het is prettig als een goede buur dat voor je kan overnemen. De potten die op de grond staan kun je in een schotel met water zetten, zodat de wortels via het gat in de bodem voortdurend nog wat water op kunnen nemen.
  • Als je kiest voor een automatisch bewateringssysteem, dan helpen we je in de winkel graag om de juiste te vinden voor jouw tuin. Houd er bij het instellen rekening mee dat je deze instelt op ’s ochtends vroeg en/of ’s avonds sproeien, voor het geval het overdag erg warm wordt. 

Bereid de moestuin voor op de vakantie

De moestuin is wellicht nog wel het lastigste om achter te laten als je op vakantie gaat. Qua voorbereiding kun je voor de moestuin kiezen voor een bewateringsysteem, maar een planten oppas kan je hier uiteraard ook bij helpen. Als er iemand is die in jouw plaats de moestuin onderhoudt, dan is de belangrijkste stap in de voorbereiding een goede handleiding: zo is alles goed terug te vinden en worden de belangrijkste taken overgenomen. 

Ontspannen op vakantie en ontspannen thuis komen!

Met slechts een aantal inspanning of een goede handleiding voor de planten oppas, kun je het vakantiegevoel thuis voortzetten. Om dat zélfs nog wat te verlengen, vind je deze zomer natuurlijk ook goede aanbiedingen voor tuinmeubelen, barbecues en meer zomer artikelen in ons tuincentrum!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Top tuin- en potplanten met zomerse geuren

Op zoek naar een natuurlijk zomers parfum? Wij bieden voldoende keuze uit tuin- en potplanten die heerlijk geuren.

Lees meer...
Pas op voor teken

In deze blog lees je nuttige info en een paar belangrijke tips om tekenbeten te voorkomen.

Lees meer...
Tuintips voor de langste dag van het jaar

Op 21 juni is het de langste dag van het jaar. Dat betekent (mid)zomer! De ideale tijd om ervoor te zorgen dat je tuin- en balkonplanten nog lang en rijk zullen bloeien. Waarom en hoe ontdek je hier!

Lees meer...
Houd het hoofd (en de tuin) koel

Er is warm weer voorspeld... Er zijn veel natuurlijke oplossingen om ervoor te zorgen dat je in de zomer niet wegsmelt, maar kunt genieten van het buitenleven met voldoende verkoeling. Ons tuincentrum geeft graag slimme 5 slimme oplossingen voor tuin en balkon tegen oververhitting.

Lees meer...