Tuintips voor de langste dag van het jaar

Op 21 juni is het de langste dag van het jaar, met de meeste uren daglicht en dan is het echt officieel zomer! En dan heb je vast wel tijd voor een paar tuinklussen. Lekker even ontspannen bezig zijn in de gezonde buitenlucht en tegelijkertijd een beetje bijkleuren. Met onderstaande tuintips ga je gegarandeerd een lange, fleurige zomer in eigen tuin of op je 'Costa Balconia' tegemoet.

11x zomers tuinieren vóór en op 21 juni

Tuintips voor de langste dag

  1. Rond 21 juni maken planten en struiken een tweede groeispurt door. Knip daarom vóór of op 21 juni (bijna) uitgebloeide tuingeraniums, vrouwenmantel, kattenkruid (Nepeta) en klokjesbloem (Campanula) terug. Dan vormen ze weer mooi, fris blad en kunnen ze nog een keer gaan bloeien.

  2. Hoge vaste planten die bijna gaan bloeien, zoals vlambloem (Phloxen) en koninginnekruid (Eupatorium), kun je nu deels terugsnoeien. Kort een deel van de bloemstelen tot op de helft in. De kortere stelen geven steun aan de andere stengels, zodat de plant mooi overeind en compact blijft, en ze zullen iets later bloeien, zodat je meteen ook de bloeiperiode van de plant verlengt.

  3. Knip lelijk, verdroogd blad van vroege voorjaarsbloeiers, zoals longkruid (Pulmonaria) en de Kaukasische vergeet-me-niet (Brunnera). Dat kun je ook regelmatig doen met het blad van de kerstroos (Helleborus). Die vormt dan eveneens meteen weer fris nieuw blad. 

  4. Knip door meeldauw of sterroetdauw aangetast blad van rozen en andere planten weg. Gooi het aangetaste blad in de kliko en niet op de composthoop, om verspreiding van deze vervelende schimmelziekten tegen te gaan.

  5. Snoei uitgebloeide struiken en hagen, zoals Taxus, haagbeuk, liguster, hulst en (Leylandii- of Thuja)coniferen, vóór of rond 21 juni lichtjes in vorm. Doe dit bij voorkeur op een bewolkte dag, zodat de doorgeknipte blaadjes of naalden niet in het felle zonlicht verbranden.

  6. Blijf uitgebloeide bloemen van eenjarig perkgoed, zoals petunia’s, surfinia’s, lobelia's, Spaanse margrieten, en van potgeraniums (Pelargoniums) en rozen verwijderen, zodat de planten en struiken langer doorbloeien. Geef je potplanten en het eenjarige perkgoed in potten en hangmanden ook regelmatig vloeibare plantenvoeding voor een rijkere en langere bloei. 

  7. Het is ook een goede tijd om uitgebloeide, vroegbloeiende clematissen, zoals Clematis montana en Clematis alpina, te snoeien. Knip dunne uitlopers en dode of kale takken weg.

  8. Verwijder wilde scheuten bij rozen. Deze verschijnen bij de onder- of hoofdstam en hebben lichter gekleurd of anders gevormd blad dan de rest van de plant. Knip ze zo laag mogelijk af. Ze gaan namelijk niet bloeien en kosten de moederplant alleen maar energie. 

  9. Je kunt in juni (en in juli én augustus) tweejarige bloeiers zaaien, zoals akelei, stokrozen, vingerhoedskruid, teunisbloem, engelwortel en toorts of koningskaars (Verbascum).

  10. Bij zomerse temperaturen en weinig of geen regen zul je regelmatig water moeten geven, en drinken;). Vooral potplanten en hangmanden drogen snel uit. Als je daar veel van hebt biedt een druppelslang uitkomst. Geef je planten en gazon in de vroege ochtend of in de avond water. Dan verdampt het water niet meteen weer en voorkom je dat bladeren in het felle zonlicht verbranden. Geef alles wat in de volle grond groeit liever om de paar dagen of één keer per week een flinke dosis water dan elke dag een beetje. Dan dringt het water dieper in de grond en vormen de planten diepere wortels, waardoor ze beter bestand zijn tegen droogte.

  11. Zorg voor een heerlijk vakantiegevoel in eigen tuin of op eigen balkon en verwen jezelf met fijne tuinmeubels en accessoires, zoals een hangmat, buitenposter, lichtsnoer of waterornament. Je vindt genoeg mooie producten in ons tuincentrum in Lier waar je elke dag weer van zult opfleuren en ontspannen.

Het hele team van ons tuincentrum in Lier wenst je een heel fijn en fleurig buitenleven deze zomer!

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Top 5 siergrassen die je nu kunt planten

Sla nu je slag in ons tuincentrum voor de mooiste siergrassen. Wij lichten onze 5 favoriete siergrassen van het moment voor je uit.

Lees meer...
Siergrassen die de herfst sieren

In ons tuincentrum vind je siergrassen voor elke soort tuin, inclusief soorten die je ook in een pot op je balkon of (dak)terras plaatst.

Lees meer...
Plant een (kleine) boom

Lees hier waarom je een (kleine) boom in de tuin moet planten.

Lees meer...
Groenbemesters

Leer alles over groenbemesters: onmisbare hulpjes in de moestuin!

Lees meer...