Maak een kerstbuffet voor de tuinvogels

Maak een kerstbuffet voor de tuinvogels

In ons tuincentrum in Lier vind je nu natuurlijk volop sfeervolle en mooie kerstdecoraties en -verlichting, maar ook heel veel lekkernijen voor de tuinvogels, plus allerlei soorten voederschalen, -huisjes en -silo’s. Want terwijl de meesten van ons zich ondanks de bekende ellende in ieder geval verheugen op extra lekkere maaltijden tijdens de komende kerstdagen, kun je nu ook denken aan het verwennen van onze gevederde vrienden. Samen met de kinderen kun je hiermee gezellig aan de slag en bovendien wordt je vervolgens getrakteerd op allerlei gefladder voor het raam van vaak fraai gekleurde tuinbezoekers. Een vrolijke afleiding in coronatijd! Nóg een bonus: de vogels helpen je in de strijd tegen de vraatzuchtige slakken en rupsen in de tuin.

1 Koop of maak een pindaslinger

Je kunt in ons tuincentrum in Lier natuurlijk heel veel kant-en-klaar vogelvoer kopen, maar je kunt ook zelf creatief aan de slag om lekkere vogeltraktaties te maken. Zoals een pindaslinger. Neem dun, maar stevig touw en een borduurnaald met een groot oog. Rijg het touw door het oog van de naald en doorboor er de dop van de pinda’s mee. Prik in de holle delen van de dop tussen de pinda’s. Lukt dit niet meteen met de naald? Gebruik dan een spijker of een punt van een schaar om een gaatje in de pindadop ‘voor te boren’. Maak de slinger zo lang of kort als je wilt. Maak met het touw een dikke knoop aan de onderkant van de slinger en een stevige lus aan de bovenkant waarmee je de slinger aan een boomtak of aan de pergola hangt.

2 Maak een fruitschaal of fruitslinger

Fruit is niet alleen een gezonde lekkernij voor ons, maar ook voor vogels. Die zijn dan ook heel blij met bessenstruiken en fruitboompjes in je tuin. In de winter kun je onze gevederde vrienden extra verwennen met rozijnen en gedroogde stukjes of schijfjes appel, peer en sinaasappel. Je kunt deze op een schaal op de tuin- of balkontafel leggen, maar er ook een vrolijke slinger van maken door ze om en om met naald en draad aan elkaar te rijgen.

3 Smeren maar met vogelpindakaas!

Ook vogels zijn dol op pindakaas, maar dan niet op de gewone, maar op de speciale, zoutloze vogelpindakaas. Misschien heb je in ons tuincentrum in Lier al zo’n speciaal hangkastje voor vogel-pindakaas gekocht, waar de pot precies in past. Anders kun je gedroogde dennenappels of lege rollen wc-papier volsmeren met vogelpindakaas en deze eventueel nog door een schaaltje vol vogelzaden rollen. Rijg een stevig touw of draad rond de dennenappels of wc-rolletjes en knoop ze met een lus aan een boomtak of aan de pergola.  

4 Maak je eigen voedersilo

Tegenwoordig hebben we de mooiste design vogelvoersilo’s, waar je allerlei lekkers in kunt doen, zoals zonnebloempitten, ongezouten pinda’s en vogelzaad. Maar je kunt er ook zelf een maken met behulp van een lege, schone petfles, oude pollepels, een stanleymes, een metalen haakje en een stuk touw. Maak met het stanleymes voorzichtig twee inkepingen op gelijke hoogte aan weerszijden in de plastic fles en steek daar de pollepels doorheen. Vul de fles met vogelvoer. Schroef het haakje in de dop van de fles en knoop daar met touw een lus aan. Doe de dop op de fles en hang hem in de boom of pergola of tegen de schutting.

5. Vet lekker!

Zelfgemaakte of kant-en-klare vetbollen of andere -vormen gebruik je alleen als het echt winters koud is. Bij warmere temperaturen wordt het vet al snel ranzig en minder smakelijk. En de jonge vogels die in het voorjaar uit het ei kruipen kunnen het vet niet verteren. Gebruik een blok ongebruikt en ongezouten frituur- of kokosvet en laat dit langzaam smelten in een steelpan. Laat het vet even afkoelen en meng er – terwijl het nog vloeibaar is – rozijnen, strooivoer en/of zonnebloempitten door. Giet het mengsel vervolgens in een koek-, muffin- en/of cakevorm of in een oude drinkbeker. Laat de lekkernijen goed afkoelen, verwijder de koek-, muffin- of cakevorm en zet je vettige vogelsnacks vervolgens op de tuin- of terrastafel. Wil je je vogeltraktatie liever ophangen? Leg dan een stevig touw in het nog vloeibare mengsel. Krijg je het vet niet makkelijk uit de drinkbeker? Zet deze dan eerst even in een laag warm water in de wasbak.

Meer vogelpret

Zet alvast in je nieuwe agenda of maak een notitie in je smartphone: op 30 en 31 januari 2021 vindt Het Grote Vogelweekend weer plaats. Bezoek de website van Natuurpunt om te kijken hoe je mee kunt doen. Je vindt er ook allerlei handige tips voor onder andere het voeren en herkennen van tuinvogels.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Anti-muggen en wespen tips voor huis en tuin

Wij geven tips voor het wegjagen van muggen en wespen uit huis en tuin.

Lees meer...
Maak de tuin vakantieproof

Vooruitzien is regeren. Neem nu alvast maatregelen om ervoor te zorgen dat je tuin vakantieproof is.

Lees meer...
Ideeën en tips voor een zomers tuinfeest

Organiseer een gezellig tuinfeest met familie en vrienden. We geven je graag volop inspiratie en slimme, handige tips. Zodat je er ook als gastheer of -vrouw in volle teugen van geniet.

Lees meer...
Tips om jouw tuin rustgevend, gezellig en ontspannen te maken

Jouw tuin, balkon of terras is dé plek waar je de drukte van het dagelijks leven even achter je kunt laten en heel even kan ontspannen. Of je nu een groene vingers hebt of gewoon wilt genieten van een mooi uitzicht: met een paar simpele tips kun je jouw tuin, balkon of terras omtoveren tot een plek van rust én gezelligheid.

Lees meer...