De Chrysant: verzorgingstips en meer

De Chrysant: verzorgingstips en meer

De weken 39 tot en met 42 zijn stijlvolle en bolle weken. De warme en kleurrijke chrysant staat dan in het zonnetje! Deze bloem heeft een ongekend kleurenpalet. Kom maar op met de herfst!

De herkomst

De van oorsprong Japanse en Chinese bloem is in Azië al eeuwen razend populair. Rond 1700 konden we er in Europa ook goudgeel genieten.

Kleuren en vormen van de chrysant

De naam van de chrysant is afkomstig uit het Grieks: chrys (goud) en anthemon (bloem). De oorspronkelijke kleur van de bloem was dan ook goudgeel. Inmiddels is er een ongekend breed kleurenpalet. De consument kiest nu voor warme goudgele, bronsrode of diep oranje tinten. Groentinten zijn erg populair. Men kan ook kiezen voor subtiel en rustig met chrysanten in kleurschakeringen van wit, roze of paars. 
Naast het kiezen voor de juiste kleur, moet er ook een keuze gemaakt worden tussen de verschillende soorten: tros-, pluis- en santinichrysanten. En alsof dat nog niet genoeg is, zijn er ook nog vele bloemvormen: van enkel- tot gevuldbloemig en van spider tot pomponvorm.

Verzorgingstips 

U kunt tot wel drie weken lang genieten van de chrysanten met de onderstaande tips.

  • Kies een schone vaas en vul deze met kraanwater op kamertemperatuur.
  • Voeg snijbloemenvoeding aan het water toe voor een langere houdbaarheid.
  • Snij of knip de chrysantenstelen 3-5 cm schuin af met een scherp en schoon mesje of een snoeischaar.
  • Zorg dat er geen blad in het water hangt.
  • Zet chrysanten niet op de tocht, in de volle zon of bij de verwarming.
  • Vul de vaas regelmatig bij met kraanwater.
  • Zet chrysanten niet in de buurt van een fruitschaal. Fruit scheidt ethyleengas af en dit zal de bloemen sneller doen verouderen.

Een prachtboeket met de chrysant

Chrysanten zijn sociaal. Je kunt ze makkelijk combineren met andere prachtige bloeiers. Denk bijvoorbeeld aan de roos en anthurium. Zo creëert u een vrolijk en uitbundig boeket. Door de bos in een stoere pot te zetten, maakt u het geheel wat robuuster. Laat uw klanten ook zien hoe veelzijdig deze bloem is!

Symboliek van de chrysant

Vertel uw klanten over de symboliek van de chrysant en ze slaan direct groot in. Deze stijlvolle bloem staat namelijk voor geluk en gezondheid. Dit maakt van de najaarsbloem direct een toepasselijk symbolisch verjaardagscadeau.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

15 tuintips juli

Juli is doorgaans een warme, zonnige maand. Doe het dus vooral lekker rustig aan, smeer je goed in met zonnebrandcrème en geniet van de vele bloemen, geuren en kleuren in je tuin, luierend in de zon of onder een parasol of hip schaduwdoek.

Lees meer...
Celosia: Woonplant van de maand juli 2020

Het bonte gezelschap van de hanenkammen heeft een bijzondere plaats in het plantenassortiment. Met zijn kleuren en uitbundige bloemvormen is Celosia een opvallende verschijning met een welhaast sensuele uitstraling.

Lees meer...
5 tips voor het maken van een insectenhotel

Meer dan de helft van alle 358 bijensoorten is bedreigd en ook de vlinderstand laat al decennialang te wensen over. Wilde bijen en andere insecten vinden het heerlijk om een warme, droge en beschutte plek te hebben.

Lees meer...
Verkoeling voor mens en dier

Het is zomer en de laatste jaren lopen de temperaturen in onze contreien dan steeds hoger op. Oudere mensen, mensen die iets zwaarder wegen, maar ook tal van anderen kunnen hier niet zo goed tegen.

Lees meer...