Tuinverlichting

Tuinverlichting

Met een welgekozen tuinverlichting kunnen we ook ‘s avonds van het buitenleven genieten. Bij uw tuincentrum vindt u een ruime keuze aan buitenlampen en een vakkundig advies. Met deze tips kunt u veilig aan de slag.

Voorschriften
Metalen lampen moeten altijd worden geaard, bij kunststof lampen geldt dit wettelijke voorschrift niet. In de grond mag alleen een zogenaamde VMvKas kabel worden toegepast, die is voorzien van een metalen mantel. Graaf de kabel minsten 50 cm diep in.
Tip: Graaf 30 cm boven de kabel een speciaal net in, dat u op rollen kunt kopen. Dan bent u tijdig gewaarschuwd als u eventueel mocht gaan spitten op de plaats waar de kabel loopt. U kunt uw kabel ook beschermen door een betonnen of metalen buis.
Buiten, maar ook in uw garage of schuur, is spatwaterdicht montagemateriaal verplicht.

Kleurcode
In tuinkabels wordt dezelfde kleurcode gebruikt als in huis.

- Bruin = de fase- of stroomdraad
- Blauw = de nul- of mindraad
- Zwart = de schakeldraad
- Geel/groen = de aardedraad

Zwakstroomverlichting
U kunt ook kiezen voor zwakstroomverlichting (12V), de voordelen zijn legio: eenvoudig te installeren, laag energieverbruik, verplaatsbaar mede door een verlengbare kabel (max. 50 mtr) en bovendien een veilige manier van verlichting.

Verlichting op zonne-energie
Deze verlichting wordt in tuinen nog niet veel toegepast, dit zal met ons klimaat maar ook met de wat hogere aanschafprijs te maken hebben. Daarentegen is het natuurlijk reuze makkelijk, u zet de lamp op de gekozen plek, geen last van kabels of graafwerk. Geen stroomverbruik, u kunt de lamp zelfs meenemen naar boot of camping.

Spelen met licht
Met tuinverlichting kunt u accenten aanbrengen in uw tuin. Bijvoorbeeld een mooie plantengroep of boom uitlichten. Ook een vijver of een fontein kunt u zo extra aandacht geven. Concentreer uw lampen niet alleen rond het terras, maar gebruik bijvoorbeeld verlichting langs paadjes om diepte aan te brengen. Bij uw tuincentrum vindt u geschikte lampen voor alle verschillende toepassingen.

Praktische tips
Veel licht om huis schrikt inbrekers af. Sluit uw tuinlampen aan op een tijdschakelaar, die u in kunt stellen als u een paar dagen weg bent. Als u kiest voor speciale energiezuinige lampen, kunt u de stroomkosten tot een minimum beperken.

Meer weten?
Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat u nog meer over de keuze en de installatie van tuinverlichting wilt weten. Ze helpen u graag met handige tips en goede raad.