Alles over de Poinsettia

Alles over de Poinsettia

De feestdagen naderen snel, en wat is een betere manier om je huis te versieren dan met de kleurrijke poinsettia (Euphorbia pulcherrima)? Deze plant staat bekend om zijn opvallende rode bladeren en is een populaire keuze voor zowel binnen- als buitendecoratie. In dit artikel verkennen we alles wat je moet weten over de poinsettia, zowel als kamerplant en als tuinplant.

De Poinsettia als Kamerplant

Poinsettia's zijn in de wintermaanden een welkome aanvulling op veel huishoudens. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen als je deze prachtige plant als kamerplant wilt houden:

Verzorging

 • Licht: Poinsettia's gedijen het beste in helder, indirect licht. Vermijd direct zonlicht, omdat dit de bladeren kan beschadigen.
 • Temperatuur: Ze houden van warmte en doen het goed bij kamertemperatuur tussen 15 en 24 graden Celsius.
 • Water: Houd de grond gelijkmatig vochtig, maar vermijd te veel water geven. Zorg ervoor dat de pot goed kan uitlekken om wortelrot te voorkomen.
 • Meststof: Voed de plant elke vier tot zes weken met een uitgebalanceerde meststof.
 • Snoeien: Als je de poinsettia na de feestdagen wilt behouden, kun je in het voorjaar de stelen terugsnoeien tot ongeveer 10-15 cm boven de grond om nieuwe groei te stimuleren.

Herbloei

Wil je je poinsettia het volgende jaar opnieuw laten bloeien? Dit vergt enige toewijding. Tijdens de late herfst en vroege winter moet de plant gedurende 14-16 uur per dag volledig in het donker worden gehouden, en dit gedurende enkele weken. Dit nabootsen van de natuurlijke lichtomstandigheden van de winter zal helpen om nieuwe bloemen te produceren.

De Poinsettia als Tuinplant

Wist je dat je de poinsettia ook in je tuin kunt kweken? Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je tuin er prachtig uitziet met deze kleurrijke plant:

Klimaat en locatie

 • Klimaat: Poinsettia's gedijen het best in gebieden met een warm klimaat, zoals de zuidelijke Verenigde Staten. Ze zijn gevoelig voor vorst, dus zorg ervoor dat de temperatuur niet onder het vriespunt komt.
 • Zonlicht: In de tuin gedijen poinsettia's het best in de volle zon, hoewel ze ook enige schaduw kunnen verdragen.
 • Bodem en verzorging
 • Grond: Zorg voor goed doorlatende grond met een lichte zuurgraad. Als je grond te alkalisch is, kun je wat turf toevoegen.
 • Water: Poinsettia's hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt.
 • Snoeien: Knip de plant in het voorjaar terug om de groei te bevorderen en een gezonde vorm te behouden.
 • Meststof: Bemest de plant in het voorjaar met een evenwichtige meststof om de groei te stimuleren.

Het kweken van poinsettia's in de tuin kan een uitdaging zijn, maar het resultaat is een spectaculaire toevoeging aan je buitenruimte. Overweeg wel de lokale groeiomstandigheden en het klimaat voordat je besluit deze plant in de tuin te planten.

In beide situaties, als kamerplant of tuinplant, kan de poinsettia een opvallende en feestelijke plant zijn. Met de juiste zorg en aandacht kun je genieten van de prachtige rode bladeren en de warme sfeer die deze plant met zich meebrengt. Of je nu je interieur wilt opfleuren tijdens de feestdagen of je tuin wilt verfraaien met een vleugje kleur, de poinsettia is een uitstekende keuze. Geniet van het seizoen en de schoonheid van deze bijzondere plant!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Nu zaaien: eenjarige zomerbloeiers

Wil je deze zomer genieten van een bloemenzee aan zomerbloeiers? Niets leuker dan bloemen uit eigen tuin plukken en tegelijkertijd de bijen en vlinders aan voedsel helpen.

Lees meer...
Een zonnig kleurtje in de tuin

Zet jouw huis en tuin in het zonnetje! Oranje bloeiende bollen, tuinplanten en kamerplanten trekken de aandacht en zorgen voor een vrolijke en positieve sfeer.

Lees meer...
Maak jouw tuin vlindervriendelijk

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
Moestuinieren in april

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...