Herfst saai? Echt niet!

Herfst saai? Echt niet!

Het najaar is vaak het seizoen dat in de tuinwereld over het hoofd wordt gezien. Terwijl de zomerse bloemenpracht langzaam verwelkt en we ons voorbereiden op de koude wintermaanden, biedt het najaar eigenlijk tal van mogelijkheden om je tuin te verzorgen en te vernieuwen. Bij Tuincentrum Kennes in Lier begrijpen we de waarde van het "Vergeten Plantseizoen" en willen we je graag inspireren om je tuin op zijn best te houden. In deze blog zullen we drie belangrijke najaarstaken bespreken en je kennis laten maken met vijf prachtige herfstplanten die je tuin laten stralen.

Najaarstaken voor een Gezonde Tuin:

  • Voorbereiding van de bodem: Het najaar is het perfecte moment om je tuinbedden voor te bereiden op het komende groeiseizoen. Begin met het verwijderen van onkruid en oude plantenresten. Vervolgens kun je compost aanbrengen om de bodemstructuur te verbeteren en voedingsstoffen toe te voegen. Een gezonde bodem is de basis voor een weelderige tuin in het voorjaar.
  • Planten en verplanten: De herfst is het ideale seizoen om nieuwe bomen, struiken en vaste planten in je tuin te introduceren. De bodem is nog warm van de zomer en de regenval is overvloedig, wat de wortelgroei bevordert. Overweeg ook het verplanten van bestaande planten als dat nodig is. Het najaar geeft ze voldoende tijd om zich te vestigen voordat de winter aanbreekt.
  • Herfsttuintje opfleuren: Hoewel de zomerbloemen hun hoogtepunt hebben bereikt, zijn er veel prachtige herfstplanten die je tuin kunnen verfraaien. Denk aan siergrassen, chrysanten, sedums en heesters met herfstkleuren. Ze brengen warmte en kleur in je tuin en zorgen voor een adembenemend herfstlandschap.

5 Herfstplanten voor een Kleurrijke Tuin:

  1. Chrysanten (Chrysanthemum): Deze bloemen zijn iconisch voor de herfst. Chrysanten zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en vormen, waardoor ze perfect zijn voor het opfleuren van je tuin in het najaar.
  2. Siergrassen: Ornamentele grassen zoals het prachtriet (Miscanthus) of het lampenpoetsersgras (Pennisetum) voegen textuur en beweging toe aan je tuin. Ze behouden hun schoonheid tot ver in de winter.
  3. Sedum (Hylotelephium): Sedum, ook wel bekend als vetkruid, biedt schitterende bloeiende variëteiten die in de nazomer en herfst op hun best zijn. Ze trekken ook vlinders en bijen aan.
  4. Asters (Aster): Asters zijn late bloeiers en komen tot hun recht in het najaar. De paars-blauwe bloemen voegen een vleugje kleur toe aan elke herfsttuin.
  5. Vuurpijlplant (Kniphofia): Met zijn opvallende, felle bloemtrossen die lijken op vuurpijlen, is deze plant een echte blikvanger. Het geeft een tropische uitstraling aan je herfsttuin.

Het najaar is niet alleen een tijd om afscheid te nemen van de zomer, maar ook een kans om je tuin nieuw leven in te blazen en voor te bereiden op het komende jaar. Bij Tuincentrum Kennes in Lier staan we klaar om je te helpen bij al je najaarsprojecten. Kom langs om onze herfstplanten en tuinbenodigdheden te ontdekken, en laat je inspireren om van je tuin een herfstparadijs te maken. De schoonheid van het Vergeten Plantseizoen wacht op je, dus waar wacht je nog op?

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Planten die goed tegen droogte kunnen

Plannen om deze zomer voor langere tijd op vakantie te gaan? Of heb je een tuin op het zuiden met droge, zanderige grond? Wij tippen planten die tegen zongedroogde omstandigheden kunnen!

Lees meer...
Planten die prima tegen 'natte voeten' kunnen

Het voorjaar verloopt wereldwijd ontzettend grillig. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
Zaaien, maar niet maaien in mei

Zo'n verregend begin van het voorjaar is niet fijn voor ons, maar wel voor je planten. Met al die nattigheid van de laatste tijd schiet alles de grond uit. En nu de IJsheiligen weer vertrokken zijn kunnen we los gaan met het ter plekke zaaien van eenjarige bloemen voor de pluktuin, groenten en kruiden in de moestuin en nog veel meer. Wat je dan weer beter kunt laten deze maand is maaien.

Lees meer...
Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...