Zaaien, maar niet maaien in mei

Zo'n verregend begin van het voorjaar is niet fijn voor ons, maar wel voor je planten. Met al die nattigheid van de laatste tijd schiet alles de grond uit. En nu de IJsheiligen weer vertrokken zijn kunnen we los gaan met het ter plekke zaaien van eenjarige bloemen voor de pluktuin, groenten en kruiden in de moestuin en nog veel meer. Wat je dan weer beter kunt laten deze maand is maaien. Ons tuincentrum in Lier vertelt je er alles over.

5 makkelijke basisregels voor het betere zaaiwerk

Zaaien lastig of ingewikkeld? Helemaal niet. En je hebt voor heel weinig geld straks een weelderige bloemenzee of rijke oogst. Een paar handige vuistregels.

  1. Grote, dikke zaden doe je dieper in de grond dan dunne, fijne zaden. Maak voor de grote zaden met je vinger of de achterkant van een potlood een gat in de grond van 1 tot 3 centimeter diep. Doe het zaad in het gat en bedek het weer met aarde. Dun zaad kun je het best vermengen met wat aarde en zand, zodat je het beter over de grond kunt verspreiden. Zeef of wrijf er een heel dun laagje grond over. Zaai dun zaad liever niet op een winderige dag, want dan kan het wegwaaien.
  2. Geef je zaden altijd meteen water. De grote zaden die dieper in de grond zitten kun je gewoon water geven met een gieter. Gebruik voor de fijnere zaden liever een gieter met broeskop, om te voorkomen dat ze gaan ‘samenklonteren’ of wegstromen naar een plek waar je ze niet wilt. Zorg er – zeker in het begin, tijdens de kiem- en groeifase – voor dat ze niet uitdrogen.
  3. Zet een label met de naam van de bloem, het kruid of de groente erbij, zodat je onthoudt wat je er gezaaid hebt. Of markeer de plek in de border, zodat je het prille zaaigoed niet per ongeluk vertrapt of wegschoffelt bij het onkruid wieden.
  4. Neem de tijd om zaailingen te 'verspenen'; wanneer de jonge plantjes te dicht op elkaar groeien kunnen ze zich niet allemaal even goed ontwikkelen. Verwijder de kleinste en de elkaar verdringende exemplaren voorzichtig met je vinger of een pincet.
  5. Bescherm je zaailingen tegen slakken en zet steunen bij klimmers als tomaten, bonen, siererwt (Lathyrus). Bind deze regelmatig op.

Nu zaaien: een- en tweejarige bloeiers

Wil je straks verse boeketten uit eigen tuin plukken, genieten van een bloemenzee en/of de bijen en vlinders aan voedsel helpen? Zaai dan – ter plekke – tussen circa half mei en eind juni een- en tweejarige bloeiers, zoals Cosmea, duizendschoon (Dianthus), goudsbloem, groot kaasjeskruid (Malva sylvestris), judaspenning, juffertje-in-het-groen (Nigella), kantbloem (Ammi majus), kattensnor (Cleome), korenbloem, Oost-Indische kers, stokroos, vingerhoedskruid en zonnebloem.

Mei: wel zaaien, niet maaien

Nu groenten en kruiden zaaien

Wie van gezond en lekker eten houdt, kweekt natuurlijk zijn eigen kruiden en groenten. Sommige daarvan zijn trouwens zó mooi en/of wintergroen, dat je ze gerust ook in je siertuin kunt zaaien (of planten). Denk aan anijs, bonen, citroenmelisse, dille, kamille, kardoen, komkommerkruid, koolrabi, lente- of bosui, palmkool, pastinaak, radijs, rucola, radicchio, (pluk)sla, (regenboog)snijbiet, rode tuinmelde, tijm, wilde marjolein en wortel.

Maai niet in mei - en maak de bij blij!

Op deze site van ons tuincentrum in Lier gaven we al eerder tips over bij- en vlindervriendelijke bloemen en planten en hoe je je tuin of balkon optimaal kunt inrichten en verzorgen om deze mooie en nuttige insecten te helpen. We zetten nog een tandje bij. Of beter: juist niet. Door juist deze maand het gras of gazon in je tuin niet te maaien doe je niet alleen jezelf een plezier.

Bijen eten geen gras, wél nectarrijke bloemen

Mei is een belangrijke maand in het jaar voor de bij. Het is niet voor niets op 20 mei internationale Bijendag. Er bloeien namelijk nog relatief weinig planten. En van gras kunnen bijen en andere insecten niet eten. De bijen komen net uit hun winterslaap en leggen eitjes, dus hebben ze energie nodig. Die paardenbloemen, klavertjes en madeliefjes in het gras bieden de broodnodige voeding aan bijen en andere insecten, zoals vlinders. Dat hadden ze in Engeland als eerste door. Uitgerekend het land waar de tuiniers zo trots zijn op hun gladgeschoren, strakke gazons die lijken op biljartlakens. Daar begon de campagne 'No Mow May'. Frankrijk en België volgden snel en nu doet ook Nederland mee.

Mei: wel zaaien, niet maaien

Niet maaien, maar genieten

Ga op een mooie lentedag dus vooral lekker luieren in een hangmat, ligstoel of schommelstoel of op de loungebank. Heb je die nog niet? Kom dan naar ons tuincentrum in Lier om te kiezen uit onze ruime collectie tuinmeubels. Kijk meteen ook naar een insectenhotel, drinkwaterschaal voor vogels en onze grote voorraad zaden en zadenmengels.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Planten die goed tegen droogte kunnen

Plannen om deze zomer voor langere tijd op vakantie te gaan? Of heb je een tuin op het zuiden met droge, zanderige grond? Wij tippen planten die tegen zongedroogde omstandigheden kunnen!

Lees meer...
Planten die prima tegen 'natte voeten' kunnen

Het voorjaar verloopt wereldwijd ontzettend grillig. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...