Composteren kun je leren!

Wil je graag duurzaam bezig zijn, goed voor je planten zorgen én geld besparen? Begin dan met composteren! Of je nu kiest voor een compostbak of composthoop in de tuin of een kleine wormencompostbak op je balkon. Als je composteren goed aanpakt heb je straks gratis en voor niks je eigen 100 procent biologische plantenvoeding en grondverbeteraar.

Je kunt je tuin nu een kickstart geven voor het nieuwe buitenseizoen door je eigen of in ons tuincentrum in Lier gekochte compost en/of speciale meststoffen tussen en onder je planten te verspreiden. Door een voedzame, organische afdeklaag op de aarde aan te brengen, wat 'mulchen' wordt genoemd, houd je bovendien onkruid tegen en voorkom je dat de grond snel uitdroogt.

Composteren en mulchen in een notendop

In het voorjaar begin je met onkruid wieden, verdorde plantenresten en bladeren opruimen en snoeien (zie onze eerdere snoeitips!). Zie het als de grote voorjaarsschoonmaak van de tuin. Klein geknipt snoeiafval, houtsnippers, het eerste droge grasmaaisel en bruine, afgevallen bladeren kun je (mits er geen schimmels of andere ziektes op of tussen zitten) op de compost gooien, maar ook door de tuin verspreiden. Verwijderd onkruid gaat uiteraard in de GFT-kliko, want dat zie je liever niet terugkomen. In het najaar kun je dit overigens doen om kwetsbare planten te beschermen tegen kou en vorst, alleen laat je dan de voedzame compost achterwege, want de planten gaan in ruststand.

Composteren kun je leren!

Compost is een geweldig middel om mee te ‘mulchen’ met als hoofddoel de grond te verrijken. Het verbetert de structuur, houdt water en lucht vast en bevat veel gezonde schimmels en bacteriën. Kleigrond wordt losser en luchtiger en zandgrond houdt vocht beter vast wanneer je er een flinke hoeveelheid compost doorheen schept.

Wanneer je...

 • een goed gebalanceerde mix van 'groen' (vers en vochtig) en 'bruin' (verdroogd of droog) materiaal in de compostbak of -hoop aanbrengt
 • alles regelmatig 'omzet' (omschept met een riek of tuinvork)
 • dit mengsel niet te droog of nat laat worden

heb je na zo'n vier tot acht maanden prachtige, licht naar bosgrond geurende en humusrijke compost.

Wat kan er op de composthoop of in de compostbak?

 • Tuinafval, zoals maaisel, bladeren, versnipperde takken
 • Niet gekookte of onbereide resten van groente en fruit
 • Fijngemaakte eierschalen
 • Koffiedik en gebruikte theezakjes (mits deze niet van plastic zijn)
 • Fijngescheurde rolletjes wc-papier en eierdozen

Wat kan er niet op de composthoop of in de compostbak?

 • Dikke takken
 • Zieke planten, takken en bladeren
 • Wortels en zaden van onkruid
 • Snijbloemen (deze zijn doorgaans bewerkt met pesticiden)
 • Gekookte etensresten, brood, zuivelproducten, botten, vet, jus, vlees of vis
 • Kattenbakkorrels

Composteren kun je leren!

Meer praktische composteertips

 • Plaats een composthoop of -bak in de halfschaduw, anders lopen de temperaturen in het broeiende materiaal te hoog op.
 • Voldoende lucht in de composthoop versnelt het composteerproces en voorkomt nare geurtjes. Schep de hoop daarom ongeveer eens in de zes weken om met een riek. Of gebruik een speciale beluchtingsstok.
 • In een afgesloten (wormen)bak of ton kun je het materiaal niet omscheppen of -zetten. Daarin is een goede, evenwichtige mix van groen en bruin materiaal extra belangrijk.
 • Afhankelijk van de materialen op de hoop of in de bak en de beluchting is de compost na vier tot acht maanden klaar. De compost voelt dan aan als droge aarde en ruikt naar verse bosgrond. Gooi onverteerde resten terug op de hoop of in de bak.
 • Het voordeel van een wormencompostbak is dat je zowel vloeibare als gedroogde compost kunt ‘oogsten’. Beide vormen zijn zó rijk dat je ze moet verdunnen of spaarzaam moet uitstrooien, om een ‘overdosis vitamine’ te voorkomen.

In ons tuincentrum in Lier vind je verschillende bakken, tonnen en andere benodigdheden voor het maken van je eigen compost. Plus allerlei speciale meststoffen voor bijvoorbeeld rozen of kalkminnende planten. Zie je door de bomen het bos niet meer? Laat je adviseren door een van onze deskundige medewerkers.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Planten die goed tegen droogte kunnen

Plannen om deze zomer voor langere tijd op vakantie te gaan? Of heb je een tuin op het zuiden met droge, zanderige grond? Wij tippen planten die tegen zongedroogde omstandigheden kunnen!

Lees meer...
Planten die prima tegen 'natte voeten' kunnen

Het voorjaar verloopt wereldwijd ontzettend grillig. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
Zaaien, maar niet maaien in mei

Zo'n verregend begin van het voorjaar is niet fijn voor ons, maar wel voor je planten. Met al die nattigheid van de laatste tijd schiet alles de grond uit. En nu de IJsheiligen weer vertrokken zijn kunnen we los gaan met het ter plekke zaaien van eenjarige bloemen voor de pluktuin, groenten en kruiden in de moestuin en nog veel meer. Wat je dan weer beter kunt laten deze maand is maaien.

Lees meer...
Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...