Ode aan de Alocasia

Ode aan de Alocasia

Niet iedereen zal direct weten welke plant je bedoelt wanneer je het over de ‘Alocasia’ hebt. Zonde, want deze kamerplant mag er absoluut zijn. De groene beauty mag wat ons betreft wat meer naamsbekendheid krijgen, gewoonweg omdat het zo’n bijzondere plantensoort is. Hij is er in allerlei soorten en maten, maar één ding hebben ze gemeen: het opvallende en prachtige blad. Hun brede hart- of pijlpuntvormige, getextureerde bladeren kunnen platte of golvende randen hebben en ook hun kenmerkende nerven mogen gezien worden. Maak eens kennis met jouw nieuwe beste vriend!

Alocasia soorten

Alocasia's hebben een zeer indrukwekkende aanwezigheid. Moeiteloos voegt de plant stijl en sfeer toe aan je ruimte, met name vanwege zijn bijzondere, vaak XXL-formaat bladeren en bladtekeningen. Hij wordt niet voor niks ook wel de olifantsoor genoemd. Hij is er in allerlei varianten, elk zo met zijn eigen omvang en bijzonderheden. De bekendste soorten zijn:

  • Alocasia zebrina
  • Alocasia polly
  • Alocasia cucullata
  • Alocasia wentii
  • Alocasia black velvet
  • Alocasia amazonica
  • Alocasia macrorrhiza

Misschien is de zebrina wel onze favoriet. Hij heeft immers een compact formaat, waardoor je ‘m op elke plek in huis kan laten stralen. Ook de gestreepte steel geeft de plant een zeer exotische vibe. Wij worden er vrolijk van!

De standplaats van mijn Alocasia

Ze zien er allemaal nét even anders uit, maar komen op heel veel punten overeen. Bijvoorbeeld hun verzorging. Alocasia’s zijn subtropische planten die afkomstig zijn uit Azië en Australië. In het wild groeien deze planten onder een bladerdak, dus de Alocasia ontwikkelt van nature grote bladeren om toch genoeg zonlicht op te kunnen nemen. Deze snelgroeiende kamerplanten kunnen bijna wekelijks nieuwe bladeren laten zien als ze actief groeien. De hoeveelheid licht die de plant ontvangt, bepaalt hoe snel hij groeit. De plant zal overleven, maar niet zo snel groeien als hij in een hoek met minder licht wordt geplaatst. Pas echter op met direct zonlicht: hierdoor kunnen de bladeren verbranden.

Hoe verzorg ik de Alocasia?

Geef Alocasia’s water als de bovenste paar centimeter van de grond droog is. Alocasia's hebben een gemiddelde waterbehoefte en houden ervan om tussen de gietbeurten gedeeltelijk uit te drogen. Ze houden niet van drassige, natte voeten, dus geef liever te weinig dan teveel water. Het is dat het zo’n schoonheid is, anders had je er letterlijk geen omkijken naar! Draai de pot een kwartslag wanneer je de plant water geeft. Dit zorgt ervoor dat de plant gelijkmatig zonlicht krijgt en voorkomt dat deze naar het licht toe groeit en topzwaar wordt. In de koudste maanden van het jaar, wanneer de plant niet actief groeit, hoef je nóg minder water te geven.

Olifantsoor kopen bij tuincentrum Kennes

Alle Alocasia-soorten houden van losse, voedselrijke potgrond en een hoge luchtvochtigheid. Plaats de plant niet in de buurt van een buitendeur, tochtig raam of voor de verwarming. Deze temperatuurschommelingen kunnen de groei remmen en de bladeren mogelijk beschadigen. Ben je benieuwd welke Alocasia’s wij in ons tuincentrum verkopen? Je bent van harte welkom bij tuincentrum Kennes in Lier! Onze medewerkers koppelen je graag aan de mooiste plant. Kom langs voor inspiratie en advies!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Anti-muggen en wespen tips voor huis en tuin

Wij geven tips voor het wegjagen van muggen en wespen uit huis en tuin.

Lees meer...
Maak de tuin vakantieproof

Vooruitzien is regeren. Neem nu alvast maatregelen om ervoor te zorgen dat je tuin vakantieproof is.

Lees meer...
Ideeën en tips voor een zomers tuinfeest

Organiseer een gezellig tuinfeest met familie en vrienden. We geven je graag volop inspiratie en slimme, handige tips. Zodat je er ook als gastheer of -vrouw in volle teugen van geniet.

Lees meer...
Tips om jouw tuin rustgevend, gezellig en ontspannen te maken

Jouw tuin, balkon of terras is dé plek waar je de drukte van het dagelijks leven even achter je kunt laten en heel even kan ontspannen. Of je nu een groene vingers hebt of gewoon wilt genieten van een mooi uitzicht: met een paar simpele tips kun je jouw tuin, balkon of terras omtoveren tot een plek van rust én gezelligheid.

Lees meer...