Hoe belangrijk is geur in huis?

Hoe belangrijk is geur in huis?

Naast de meubels en accessoires spelen geuren ook een hele belangrijke rol in het thuisgevoel wat een interieur kan geven. Wist je bijvoorbeeld dat geuren direct in verbinding staan met emoties? Een geur kan dus een bepaald gevoel overbrengen aan iedereen in huis. Bereik dit fijne gevoel met geurkaarsen of interieur- en wasparfums. En zo’n geurkaars of interieurparfum is op zich ook al een prachtige accessoire. Dankzij mooie verpakkingen en omhulsels waardoor het niet alleen de geur maar ook de uitstraling heeft die je zoekt. 

Geuren in huis

Al onze zintuigen werken samen om ons te helpen een beeld te vormen van onze omgeving. Echter, het reukzintuig is het enige zintuig dat direct verbonden is met onze hersenen zonder eerst gefilterd te worden. Dit zorgt ervoor dat geur een enorme impact heeft op ons welzijn en onze emoties. 

Ons reukzintuig is erg subjectief, dus het kan zomaar zijn dat jij iets een heel aangename geur vindt maar dat dit voor iemand anders heel onaangenaam ruikt. Zo kunnen we dus ook geen geuren meegeven als advies, aangezien de geurbeleving voor iedereen anders is. Wel kunnen we je tips geven over het gebruik van geurstokjes, interieurparfums en meer in huis.

  • Beperk een ruimte tot één geur. Veel verschillende geuren door elkaar kan ons reukzintuig overbelasten en leiden tot hoofdpijn klachten. Kies daarom één geur per ruimte.
  • Kies voor de slaapkamer of badkamer een geur die jou persoonlijk een goed gevoel geeft. In de woonkamer zijn er geen regels. Dit is een ruimte van iedereen en hoeft dus niet persoonlijk aan te spreken. Kies gewoon voor een geur, zoals verse bloemen, die gewoon lekker ruikt voor eenieder die hier binnen komt. 
  • Wel staan bepaalde geuren bekend om hun eigenschappen. Zo schijnt lavendel rustgevend te werken, perfect voor in de slaapkamer dus. En zouden munt en kaneel de concentratie verhogen. Echt een kantoor geur dus!

Interieurparfum als woonaccessoire

Waar vroeger een klein kruidenbuiltje in de kledingkast diende als ‘interieurparfum’ doen we dat nu wel even beter. Tegenwoordig kun je kiezen uit geurkaarsen, geurstokjes, diffusers, verstuivers, wasparfum en nog veel meer voor het prikkelen van de reukzintuigen in huis. En waar we voorheen zo’n flesje met geurstokjes in een hoekje weggestopt, maken we er nu plek voor in huis. De mooiste designs, geverfde glazen flesje, abstracte vormen en grote formaten. De categorie interieurparfum is met recht onder te schalen onder woonaccessoires. Kijk eens bij ons in de winkel. En maak van jouw huis niet alleen een heerlijk geuren maar ook een fantastisch hippe ruimte!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Planten die goed tegen droogte kunnen

Plannen om deze zomer voor langere tijd op vakantie te gaan? Of heb je een tuin op het zuiden met droge, zanderige grond? Wij tippen planten die tegen zongedroogde omstandigheden kunnen!

Lees meer...
Planten die prima tegen 'natte voeten' kunnen

Het voorjaar verloopt wereldwijd ontzettend grillig. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
Zaaien, maar niet maaien in mei

Zo'n verregend begin van het voorjaar is niet fijn voor ons, maar wel voor je planten. Met al die nattigheid van de laatste tijd schiet alles de grond uit. En nu de IJsheiligen weer vertrokken zijn kunnen we los gaan met het ter plekke zaaien van eenjarige bloemen voor de pluktuin, groenten en kruiden in de moestuin en nog veel meer. Wat je dan weer beter kunt laten deze maand is maaien.

Lees meer...
Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...