Kleurrijke overgang naar het najaar: top 3 nazomerbloeiers

Kleurrijke overgang naar het najaar: top 3 nazomerbloeiers

Bent u al afscheid aan het nemen van de zomer? Totaal niet nodig - en al helemaal niet als het op de tuin aankomt! Er zijn immers tal van planten die hun hoogtepunt nog moeten bereiken. Door een aantal van deze laatbloeiende planten in de border of bloempot te laten stralen, haalt u het beste uit de gehele zomer. Ook zorgen deze planten voor een kleurrijke overgang naar het najaar. Maak kennis met onze top 3 laatbloeiers!

Waarom laatbloeiende tuinplanten planten?

Vaak kunnen tuinen er in de late zomermaanden een beetje leeg en suf uitzien. Wanneer de kleurexplosie van de late lente en vroege zomer zijn hoogtepunt heeft gehad, is de tuin vaak niet meer dan een uitgebloeide, dorre bende. U verheugt zich misschien al op het moment waarop u uw groene vingers weer flink aan het werk kunt zetten met allerlei voorjaarsbloeiende bloembollen en najaarsplanten. De zomer is echter nog lang niet voorbij! U hoeft dus ook zeker geen pauze van het tuinieren te nemen. Plant zomerbloeiers die tot aan (of zelfs tot diep in de) herfst een kleurrijke bloemenpracht beloven. We gaan in dit artikelen in op de volgende nazomerbloeiers:

  • Zonnehoed (Echinacea)
  • Zilverkaars (Actaea)
  • Zonnekruid (Helenium)

1. Zonnehoed (Echinacea)

De zonnehoed is een winterharde vaste plant met paars-roze, madeliefachtige bloemen die van juli tot aan oktober een opvallende verschijning zijn. De plant, ook wel bekend als Echinacea, staat graag met zijn koppie in het zonnetje, in een goed waterdoorlatende grond. De zonnehoed is niet alleen aantrekkelijk voor ons, maar ook vlinders en andere insecten zijn er dol. Wist u dat u de blaadjes kunt eten? Verwerk ze eens in een salade voor Instagramproof maaltijd!

2. Zilverkaars (Actaea)

Ook met de zilverkaars (Actaea) voegt u een bijzondere bloem toe aan uw tuin. De vaste plant is met zijn witte pluim een graag geziene gast in de nazomer- en herfsttuin. In de bloeiperiode (september en oktober) verrast hij u met een beeldschone bloem met sterke geur. Die geur is dan weer aantrekkelijk voor allerlei bijen en vlinders. Zet de wintergroene bloeier op een plek in de halfschaduw voor de beste groei en bloei. Regelmatig water geven is een must om lang van de zilverkaars te kunnen genieten.

Tip! De Actaea kan wel 2 meter hoog worden. Het is dus slim om de plant een plekje aan de achterkant van de border te geven, zodat andere najaarsbloeiers zich niet te hoeven verstoppen.

3. Zonnekruid (Helenium)

Voor levendige en warme kleuren moet u bij de Helenium zijn. Zonnekruid produceert immers jaar na jaar massa's madeliefachtige bloemen in rijke oranje, rode en gele tinten. Van augustus tot oktober kunt u van deze zonaanbidder genieten. Ook Helenium trekt vlinders en andere bestuivende insecten aan. Vogels kunnen op hun bird (snapt u ‘m?) weer genieten van de zaadknoppen in de winter. Goed voor de biodiversiteit!

Nazomerplanten kopen bij tuincentrum Kennes

Wilt u een tuin die ook in de tweede helft van de zomer uit zijn voegen barst van de kleur en fleur? Ga dan snel aan de slag met bovenstaande of allerlei andere laatbloeiers. De medewerkers van tuincentrum Kennes kunnen u vertellen welke andere planten binnenkort hun bloeiende hoogtepunt bereiken en uw tuin in een nazomerparadijs kunnen veranderen. Leuk voor u, maar ook voor onze fladderende tuinvrienden. Voor vragen of advies bent u zes dagen per week welkom bij ons tuincentrum in Lier. Tot snel!

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Nu zaaien: eenjarige zomerbloeiers

Wil je deze zomer genieten van een bloemenzee aan zomerbloeiers? Niets leuker dan bloemen uit eigen tuin plukken en tegelijkertijd de bijen en vlinders aan voedsel helpen.

Lees meer...
Een zonnig kleurtje in de tuin

Zet jouw huis en tuin in het zonnetje! Oranje bloeiende bollen, tuinplanten en kamerplanten trekken de aandacht en zorgen voor een vrolijke en positieve sfeer.

Lees meer...
Maak jouw tuin vlindervriendelijk

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
Moestuinieren in april

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...