Een gezond gazon zaai je in Augustus

Een gezond gazon zaai je in Augustus

Met het einde van de zomer in zicht denken we nog maar weinig aan ons gazon. Toch is augustus een van de belangrijkste maanden als het gaat om gazononderhoud. Wil je een prachtig gezond gazon in het voorjaar? Dan begint het echte werk nu.

 

Stappenplan voor een gezond gazon

Maar waar begin je? De hele zomer hebben we ons ingezet voor ons gazon, maar het werk is nog niet klaar. Om voor volgend seizoen een gezonde tuin te garanderen hebben we een stappenplan gemaakt. Lees hier stap voor stap hoe jij jouw gazon klaar maakt voor het nieuwe jaar. 

  • Onkruid wieden

Zie je onkruid? Haal het dan onmiddellijk weg. Natuurlijk zullen een paar sprieten onkruid geen grote schade aanbrengen. Echter, veel onkruid bij elkaar trekt het vocht uit je gras en laat het droog en dor achter. En zonder vocht kan een gazon niet groeien.

  • Maai op een hoge stand

Zeker na een paar warmere dagen is het mogelijk dat je gazon uitdroogt en bruin kleurt. Wanneer je je gras op een hogere stand maait zorg je dat langere sprieten schaduw verzorgen en dat bodemvocht niet opdroogt. 

  • Bemesten voor een snelle groei

Om vliegend van start te gaan adviseren we je om je gazon al aan het einde of aan het begin van de herfst te bemesten. Rond deze periode heeft ons gras een lager gehalte stikstof en kalium. Maar dit zijn nou net de twee meest essentiële stoffen voor een voorspoedige groei. Kies voor een gazonmest met deze stoffen erin en je zult merken dat je gras sneller groeit als ooit tevoren!

  • Het gazon beluchten

Je gazon is wellicht prachtig om naar te kijken, het ligt er toch voornamelijk om gebruik van te maken. We lopen over het gras, onze kinderen spelen er op. Maar al deze stappen zorgen voor de verdichting van ons gras. Wanneer de bodem te compact wordt laat het weinig ruimte over voor de graswortels om te groeien. Een gezond gazon heeft beluchting nodig. Een eeuwenoud gereedschap voor het beluchten van gras zijn de beluchting schoenen met spikes. Toch richten deze meer schade aan dan je denkt. We adviseren je te kiezen voor een beluchtingsmachine. Gemakkelijk te hanteren en heel fijn voor je gazon.

 

Zaai het nieuwe gras in augustus of september

Maak je vooral geen zorgen wanneer je wat dode plekken in je gazon ziet. Het is volkomen normaal dat sommige plekken het niet overleven tijdens de zomer. Maar daarom is het wel extra belangrijk om gelijk na de zomer, halverwege augustus of begin september, te zaaien. Strooi de graszaadjes over je gazon en gebruik een hark om ze in de bodem te werken. Sproei licht met water en geniet al gauw van een groene grasmat.
 

Planning is het antwoord

Onze laatste tip is: plan je gazononderhoud. Gras is dol op routine, net als de meeste mensen. Besteed een vaste dag per week aan het maaien, kies een week in Augustus voor groot onderhoud en gebruik het voorjaar voor kleiner onderhoud. Maak je gazon passend in je agenda en wees er zeker van dat je jaarrond een gezond en levendig gazon hebt. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

15 tuin- en balkontips voor oktober

Er zijn nog zat leuke klussen die je in oktober in de tuin en op je balkon kunt doen. We zetten ze voor je op een rijtje!

Lees meer...
Plant nu wuivende siergrassen

Siergrassen zijn in de herfst stralende blikvangers voor in de tuin en op het terras of balkon.

Lees meer...
Wat te doen tegen de buxusmot en de beste buxusvervangers

Ontdek meer over de buxusmot en de beste alternatieve buxusstruiken.

Lees meer...
Tips voor een veilige, kindvriendelijke tuin

Wij geven je tips voor een veilige, kindvriendelijke tuin.

Lees meer...