Een gezond gazon zaai je in Augustus

Een gezond gazon zaai je in Augustus

Met het einde van de zomer in zicht denken we nog maar weinig aan ons gazon. Toch is augustus een van de belangrijkste maanden als het gaat om gazononderhoud. Wil je een prachtig gezond gazon in het voorjaar? Dan begint het echte werk nu.

 

Stappenplan voor een gezond gazon

Maar waar begin je? De hele zomer hebben we ons ingezet voor ons gazon, maar het werk is nog niet klaar. Om voor volgend seizoen een gezonde tuin te garanderen hebben we een stappenplan gemaakt. Lees hier stap voor stap hoe jij jouw gazon klaar maakt voor het nieuwe jaar. 

  • Onkruid wieden

Zie je onkruid? Haal het dan onmiddellijk weg. Natuurlijk zullen een paar sprieten onkruid geen grote schade aanbrengen. Echter, veel onkruid bij elkaar trekt het vocht uit je gras en laat het droog en dor achter. En zonder vocht kan een gazon niet groeien.

  • Maai op een hoge stand

Zeker na een paar warmere dagen is het mogelijk dat je gazon uitdroogt en bruin kleurt. Wanneer je je gras op een hogere stand maait zorg je dat langere sprieten schaduw verzorgen en dat bodemvocht niet opdroogt. 

  • Bemesten voor een snelle groei

Om vliegend van start te gaan adviseren we je om je gazon al aan het einde of aan het begin van de herfst te bemesten. Rond deze periode heeft ons gras een lager gehalte stikstof en kalium. Maar dit zijn nou net de twee meest essentiële stoffen voor een voorspoedige groei. Kies voor een gazonmest met deze stoffen erin en je zult merken dat je gras sneller groeit als ooit tevoren!

  • Het gazon beluchten

Je gazon is wellicht prachtig om naar te kijken, het ligt er toch voornamelijk om gebruik van te maken. We lopen over het gras, onze kinderen spelen er op. Maar al deze stappen zorgen voor de verdichting van ons gras. Wanneer de bodem te compact wordt laat het weinig ruimte over voor de graswortels om te groeien. Een gezond gazon heeft beluchting nodig. Een eeuwenoud gereedschap voor het beluchten van gras zijn de beluchting schoenen met spikes. Toch richten deze meer schade aan dan je denkt. We adviseren je te kiezen voor een beluchtingsmachine. Gemakkelijk te hanteren en heel fijn voor je gazon.

 

Zaai het nieuwe gras in augustus of september

Maak je vooral geen zorgen wanneer je wat dode plekken in je gazon ziet. Het is volkomen normaal dat sommige plekken het niet overleven tijdens de zomer. Maar daarom is het wel extra belangrijk om gelijk na de zomer, halverwege augustus of begin september, te zaaien. Strooi de graszaadjes over je gazon en gebruik een hark om ze in de bodem te werken. Sproei licht met water en geniet al gauw van een groene grasmat.
 

Planning is het antwoord

Onze laatste tip is: plan je gazononderhoud. Gras is dol op routine, net als de meeste mensen. Besteed een vaste dag per week aan het maaien, kies een week in Augustus voor groot onderhoud en gebruik het voorjaar voor kleiner onderhoud. Maak je gazon passend in je agenda en wees er zeker van dat je jaarrond een gezond en levendig gazon hebt. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Planten die goed tegen droogte kunnen

Plannen om deze zomer voor langere tijd op vakantie te gaan? Of heb je een tuin op het zuiden met droge, zanderige grond? Wij tippen planten die tegen zongedroogde omstandigheden kunnen!

Lees meer...
Planten die prima tegen 'natte voeten' kunnen

Het voorjaar verloopt wereldwijd ontzettend grillig. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
Zaaien, maar niet maaien in mei

Zo'n verregend begin van het voorjaar is niet fijn voor ons, maar wel voor je planten. Met al die nattigheid van de laatste tijd schiet alles de grond uit. En nu de IJsheiligen weer vertrokken zijn kunnen we los gaan met het ter plekke zaaien van eenjarige bloemen voor de pluktuin, groenten en kruiden in de moestuin en nog veel meer. Wat je dan weer beter kunt laten deze maand is maaien.

Lees meer...
Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...