Snijbloem van de maand: Hortensia

Snijbloem van de maand: Hortensia

In de maand augustus staat de hortensia centraal. Het hele jaar door is deze snijbloem te verkrijgen bij de bloemist. Echter, pas in augustus laat zij haar ware pracht zien. Een bloem kop die tot wel 15 cm in diameter kan groeien en voorkomt in alle kleuren van de regenboog. 

 

Een echte eyecatcher

Steeds vaker zien we de hortensia terugkeren in boeketten. Logisch, want de hortensia geeft kleur, een luxe uitstraling en volume aan een boeket. Je kunt hortensia bollen in een boeket verwerken maar ze zijn ook wonderschoon als trio op vaas. De hortensia staat symbool voor eerlijkheid en dankbaarheid en is door kwekers de eigenschappen gratie, overvloed en schoonheid meegegeven. Deze kenmerken heeft de hortensia te danken aan de enorme hoeveelheid kleine bloemetjes die samen een royale bol vormen. 

De verrassing van de hortensia

Jaarrond, maar zeker in augustus, zie je hortensia’s in elke kleur denkbaar. Verschillende tinten roze, paars, rood of zelfs blauw en groen. Ook zijn er hortensia’s met meerdere kleuren in een bol. Een roze hortensia met een wit randje of een groene hortensia met rode vlekken. Je zult bijna denken dat dit niet natuurlijk is. Maar niets is minder waar. De hortensia kleurt zich afhankelijk van de pH-waarde, de kalk en het zout- en aluminiumgehalte in de bodem. Zo zorgt een hoge kalkwaarde voor roze bloemen en een hoog aluminiumgehalte voor blauwe bloemen. Een kweker kan hier mee spelen, maar de hortensia is eigenwijs en wil dus nog wel eens voor een verrassing zorgen. 

Maar de échte verrassing komt pas later in het process. De hortensia heeft de unieke eigenschap dat deze kan doorkleuren. Gedurende de bloei veranderen de bloemen van kleur. Nu is het niet zo dat je roze hortensia’s koopt en na een week met een vaas blauwe hortensia’s opgescheept zit. Het doorkleuren gaat altijd richting een herfst rode kleur en stopt op het moment dat de kweker de hortensia afknipt. Eenmaal verwerkt in een boeket of thuis in de vaas zullen de hortensia’s dus altijd de kleur behouden in welke ze gekocht zijn.

De originele kleuren zoals wit, roze, blauw, paars en groen worden ‘Fresh’ hortensia’s genoemd. En de doorgekleurde soorten noemen we de ‘Classics’ en kunnen tot wel 3 weken op vaas staan!

Snijbloem van de maand | Bloemen - Kennes

De hortensia verzorgen

De hortensia is werkelijk super sterk en kan ondanks het zachte voorkomen wel tegen een stootje. Toch hebben we een paar tips om zo lang mogelijk van jouw hortensia’s te genieten. 

  • Snij de hortensia schuin af en zet ze in kraanwater op kamertemperatuur;
  • Kies de juiste plek voor jouw hortensia’s. De hortensia is niet dol op volle zon en houdt ook niet van tocht. Zet jouw vaas met hortensia’s daarom bijvoorbeeld op de hoek van een dressoir of op het kookeiland. Maar pas op voor fruitvliegjes, deze lusten de hortensia graag;
  • De hortensia is een dorstige bloem. Zorg dus altijd dat er voldoende water in de vaas staat en vul zonodig bij. Voorkom dat de blaadjes in het water hangen, deze vervuilen het drinkwater van de hortensia namelijk en gaan ten koste van de houdbaarheid. 

Interieur Tip: Hortensia drogen

Hortensia’s lenen zich uitstekend als droogbloem. En laat het droogboeket op het moment nu helemaal hip zijn. Classic hortensia’s kun je vanaf oktober drogen. Verwijder al het blad van de steel en hang de hortensia ondersteboven op een warme en droge plek. Zodra de hortensia volledig verdroogd is kan je er weer een boeket mee maken en er wel maanden van genieten. En een tip om de kleur mooi te houden: leg tussen de bloemblaadjes van de hortensia een klein laagje zand. Dit onttrekt het vocht aan de bloemen en zorgt dat de kleur mooi levendig blijft. 

Bestel een augustus boeket in onze Bloemenwebshop

Bestel de mooiste boeketten online in onze bloemenwebshop. Hier vind je altijd bloemen welke op dat moment in het seizoen zijn. Altijd trendy en altijd de beste kwaliteit. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Anti-muggen en wespen tips voor huis en tuin

Wij geven tips voor het wegjagen van muggen en wespen uit huis en tuin.

Lees meer...
Maak de tuin vakantieproof

Vooruitzien is regeren. Neem nu alvast maatregelen om ervoor te zorgen dat je tuin vakantieproof is.

Lees meer...
Ideeën en tips voor een zomers tuinfeest

Organiseer een gezellig tuinfeest met familie en vrienden. We geven je graag volop inspiratie en slimme, handige tips. Zodat je er ook als gastheer of -vrouw in volle teugen van geniet.

Lees meer...
Tips om jouw tuin rustgevend, gezellig en ontspannen te maken

Jouw tuin, balkon of terras is dé plek waar je de drukte van het dagelijks leven even achter je kunt laten en heel even kan ontspannen. Of je nu een groene vingers hebt of gewoon wilt genieten van een mooi uitzicht: met een paar simpele tips kun je jouw tuin, balkon of terras omtoveren tot een plek van rust én gezelligheid.

Lees meer...