Het gemak van een plantenoppas in de zomer

Het gemak van een plantenoppas in de zomer

Als je van plan bent lekker op vakantie te gaan deze zomer wil je natuurlijk niet thuiskomen en zien dat je planten het niet hebben overleefd. Veel planten kunnen heus een weekendje zonder je. Maar ga je langer dan een week weg, dan is het handig om een plantenoppas in te schakelen.

Erg fijn als de buren, vrienden of familie tijdens jouw vakantie even langs gaan om jouw planten water te geven. Om er zeker van te zijn dat de plantenoppas voor herhaling vatbaar is, is het een idee deze van te voren een goede instructie te geven. Wij hebben een paar handige tips voor de plantenoppas, en natuurlijk ook voor jezelf, op een rijtje gezet!

Tips voor de plantenoppas

Iemand die zich inzet als plantenoppas heeft altijd de juiste bedoelingen. Maar zonder goede instructie zal de oppas niet veel meer doen dan een rondje met de gieter. En niet iedere plant heeft natuurlijk dezelfde waterbehoefte. Hier wat tips om het voor de plantenoppas, en voor jezelf, makkelijker te maken:

 • Zet je kamerplanten niet direct voor het raam. Als kamerplanten iets donkerder staan zullen we ook iets minder water nodig hebben. 
 • Zet meerdere planten bij elkaar. Zo maken ze samen een fijn klimaat waar de luchtvochtigheid altijd goed is. 
 • Maak een lijstje, of zet kaartjes in elke pot, met de waterbehoefte per plant. Vooral van planten in potten is dit een goed idee, die nemen namelijk geen water op uit de tuingrond. 
 • En voor planten die in de grond staan geldt natuurlijk dat er bij een natte zomer geen water gegeven hoeft te worden. Is het wel een warme week? Geef dan om de dag water, dit is echt voldoende.
 • Haal voordat je weg gaat alvast alle dode bloemetjes en blaadjes weg. Dit bevordert de overlevingskans van de planten omdat beestjes geen nestelplek meer hebben en het scheelt werk voor de plantenoppas.
 • Vraag de plantenoppas altijd even te checken op slakken. Deze slome sluipers kunnen zich in een dag helemaal volvreten aan jouw mooie planten. Met een beetje koffiedik, of fijngemaakte eierschalen houd je de slakken op afstand.
   

Plantenoppas | TC De Schouw

Planten weer tot leven wekken

Een plantenoppas is natuurlijk geen garantie dat alle planten jouw vakantie ook daadwerkelijk overleven. Maar geen paniek, veel planten kun je gewoon weer tot leven wekken. Check altijd eerst de wortels. Als de wortels nog goed zijn haal je simpelweg alle dode bladeren en bloemen weg, geef je de plant een flinke hoeveelheid water en vergroot je de kans dat deze gewoon opnieuw gaan bloeien. 

Wanneer de grond waarin de plant staat nu ook dor en droog aanvoelt, dan kun je de plant met kluit en al in een emmer water dompelen. Zo zorg je ervoor dat de grond rondom de plant weer vruchtbaar is en voldoende water op kan nemen. 

Het toch zelf regelen

Is er geen plantenoppas beschikbaar of durf je de zorg voor jouw planten niet uit handen te geven? Dan zijn er ook genoeg voorzorgsmaatregelen die je kunt treffen om je planten zo goed mogelijk achter te laten tijdens je vakantie. 

 • Zet de planten dicht bij elkaar, op een lichte plek, maar niet vol in de zon. De planten zorgen samen voor een fijn klimaat waardoor de kans op overleven groter is. 
 • Knutsel zelf een irrigatiesysteem in elkaar. Zet alle planten op een schoteltje met een laagje water zodat de wortels voldoende te drinken hebben wanneer jij weg bent. Hiermee stel je verdroging van de planten uit en overleven ze langer zonder zorg.
 • Installeer een automatisch watergeefsysteem. Met behulp van een waterbol (of waterdruppelaar) krijgen de planten geleidelijk een beetje water. Zo staan ze niet te droog, en niet te nat. 

Neem je liever het zekere voor het onzekere? Ga dan voor planten die het altijd wel overleven. Cactussen en vetplanten kunnen heel lang zonder verzorging. Je kan gerust twee maanden op vakantie gaan. De verwaarlozing van deze planten heeft weinig tot geen impact. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Top tuin- en potplanten met zomerse geuren

Op zoek naar een natuurlijk zomers parfum? Wij bieden voldoende keuze uit tuin- en potplanten die heerlijk geuren.

Lees meer...
Pas op voor teken

In deze blog lees je nuttige info en een paar belangrijke tips om tekenbeten te voorkomen.

Lees meer...
Tuintips voor de langste dag van het jaar

Op 21 juni is het de langste dag van het jaar. Dat betekent (mid)zomer! De ideale tijd om ervoor te zorgen dat je tuin- en balkonplanten nog lang en rijk zullen bloeien. Waarom en hoe ontdek je hier!

Lees meer...
Houd het hoofd (en de tuin) koel

Er is warm weer voorspeld... Er zijn veel natuurlijke oplossingen om ervoor te zorgen dat je in de zomer niet wegsmelt, maar kunt genieten van het buitenleven met voldoende verkoeling. Ons tuincentrum geeft graag slimme 5 slimme oplossingen voor tuin en balkon tegen oververhitting.

Lees meer...