Tips voor bewatering in de zomer

Tips voor bewatering in de zomer

Het warme weer kan heel fijn zijn om extra van het buitenleven en de tuin te genieten, maar het brengt soms ook wat uitdagingen met zich mee. Wanneer is het nodig om extra water te geven, en wat is juist niet goed qua bewatering in de zomer? In deze blog geven we u graag tips!

Geef 's ochtends vroeg of aan het begin van de avond water

Op warme dagen is het het beste om 's avonds water te geven wanneer de bodem afgekoeld is. Dan verdampt er minder water en hebben de planten meer tijd om het vocht op te nemen. Geef echter niet te laat water: het is belangrijk dat de planten nog op kunnen drogen omdat het 's nachts anders kan gaan schimmelen als het afkoelt. Vroeg in de ochtend sproeien is dus ook altijd goed, zodat de planten nog goed op kunnen drogen. 

Geef minder vaak water

Voor de border is 2 keer per week water meestal voldoende. Op warme dagen geldt in principe hetzelfde: een aantal keer grondig sproeien of gieten is beter dan korte oppervlakkige sproeibeurten. Juist door minder vaak, méér water te geven kan het water de wortels bereiken. Voor planten in potten geldt dat deze het beste wel vaak dagelijks bewaterd worden. Houd er hierbij rekening mee dat overtollig water weg kan lopen, door een laag hydrokorrels onderin de pot te doen of door een pot te kiezen met een gat in de bodem. 

Gelijkmatig water geven op warme dagen

Door de planten een klein beetje uit te laten drogen voordat u ze weer water geeft bevordert u de wortelgroei. Wacht echter niet te lang, dat is in de warmte zéker niet aan te raden. Om het water gelijkmatig te sproeien kunt u gebruik maken van een druppelslang of een tuinslang met gaatjes. 

Maak de bladeren niet nat in de volle zon

Het belangrijkste als u de planten water geeft, is dat de aarde het water goed op kan nemen. Probeer daarom het water altijd te richten op de aarde, en niet op de volledige plant. Zoals eerder genoemd kunnen natte bladeren sneller schimmel krijgen 's nachts. Overdag kan het zonlicht op de bladeren kleine brandplekken veroorzaken op het blad.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Tijd voor tulpen!

Tulpen zijn dé remedie tegen een winterdip. Je kunt er nu binnen én buiten van genieten. Ons tuincentrum in Lier geeft tulpentips.

Lees meer...
Pot en kuipplanten verzorgen

Dit is hét moment om de vorstgevoelige kuip- en potplanten die je nu in de winterberging hebt staan te controleren en te verzorgen.

Lees meer...
10 tips voor een fleurige start van februari

Lees onze fleurige huis- en tuintips voor de maand februari.

Lees meer...
5 fijne fruitbomen

Maak er een fruitig voorjaar van en plant nu de mooiste en lekkerste fruitbomen. Wij zetten onze favorieten én een aantal fijne tips op een rijtje.

Lees meer...