Inheemse planten voor een gezonde tuin

Inheemse planten voor een gezonde tuin

Draagt uw tuin al op een positieve manier bij aan het klimaat? Het planten van de juiste planten heeft een groot positief effect heeft op uw omgeving. Zogenoemde inheemse planten zijn planten die van oorsprong in het gebied groeien en die bijdragen aan de biodiversiteit, klimaat, waterhuishouding en luchtkwaliteit.. Bij Tuincentrum Kennes vindt u verschillende soorten inheemse planten!

Waarom zijn inheemse planten belangrijk?

Exotische planten zijn planten die van nature uit het buitenland komen. Veel plantensoorten die wij inmiddels als inheems bestempelen, zijn ooit ook naar ons land geëmigreerd. De afgelopen twintig jaar is de plantenmigratie sterk toegenomen en moeten we waken voor teveel vervreemding in ons klimaat. Exotische planten zijn minder goed in staat om zich snel aan te passen aan een veranderend klimaat. Daarnaast zijn ze niet gewend aan de Vlaamse bodem, insecten en weersomstandigheden. Daarom hebben ze meer mest, water en bescherming nodig. Inheemse planten vormen een voedselbron voor de insecten die van nature in België voorkomen. Toch is een mix van inheemse en exotische planten wél een goed idee, omdat de exotische planten weer een voedselbron vormen wanneer inheemse planten al geen bloemen meer hebben. Een mix van beide soorten is daarom aan te raden. 

Welke planten zijn inheems in België?

Hieronder vindt u een overzicht van diverse inheemse planten in België.

 • Acer campestre
 • Zwarte els
 • Alnus glutinosa
 • Berk (ruwe)
 • Betula pendula
 • Zuurbes
 • Viburnum opulus
 • Haagbeuk
 • Clematis vitalba
 • Ilex aquifolium
 • Rosa rubiginosa
 • Wilde lijsterbes
 • Zomerlinde
 • Hazelaar

Voordelen van inheemse planten

Ontdek alle voordelen die natuurlijke plantsoorten met zich meebrengen:

 • Minder watergebruik: inheemse planten hebben een diep wortelstelsel waarin ze water opslaan tijdens dagen met veel regen en water uit de bodem halen tijdens hete, droge zomers. Zo heeft u minder water nodig en heeft u in het algemeen minder zorgen over de planten. 
 • Minder onderhoud: inheemse planten hebben het vermogen om zich aan te passen aan de groeiomstandigheden in uw omgeving. Hierdoor hebben ze minder bemesting, water en mulch nodig om gezond te blijven groeien.
 • Onderdak en voedsel voor insecten: planten die van nature in uw gebied groeien, bieden al jaren onderdak en voedsel aan verschillende insecten en dieren. Deze planten trekken de insecten die van nature in de omgeving voorkomen aan, waardoor deze zich gemakkelijker voortplanten en hun bijdrage doen in het ecosysteem. 
 • Bevordering van de biodiversiteit: een mix van inheemse en exotische planten zorgt voor een gevarieerde leefomgeving voor insecten en vogels. Plant dus verschillende soorten heemplanten om zoveel mogelijk diverse insecten aan te trekken.

Inheemse planten kopen in Lier

Wilt u inheemse planten in de tuin planten om de biodiversiteit te verbeteren? Bij Tuincentrum Kennes in Lier vindt u een divers aanbod aan tuinplanten, waaronder verschillende soorten zomerbloeiers, eenjarigen en vaste planten. Daarnaast hepen wij u graag met advies voor optimaal onderhoud van uw planten, zodat u hier zo lang mogelijk plezier van heeft. Vraag gerust om advies aan onze medewerkers, dan denken wij graag met u mee. U kunt uiteraard ook contact met ons opnemen, dan staan we u graag te woord met persoonlijk advies. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak jouw tuin vlindervriendelijk

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
Moestuinieren in april

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...
Wij hebben de zomer al in de bol!

Wij hebben de zomer al in de bol! Letterlijk, want er zijn heel veel bijzondere bollen en knollen die prachtig bloeien in de zomer. Sommige ervan ken je vast, zoals de dahlia en begonia. Maar je kunt ook kiezen voor meer onbekende, exotische toppers.

Lees meer...
15 grote en kleine tuinklussen voor april

April doet wat ‘ie wil, dus kies tussen de eventuele hoosbuien en voorjaarsstormen door een dag met een warm lentezonnetje voor deze 15 tuinklussen en -klusjes.

Lees meer...