Maak de tuin zomerklaar!

Maak de tuin zomerklaar!

De zon laat zich weer meer zien en de temperaturen stijgen, de zomer komt eraan! Tijd dus om ervoor te zorgen dat tuin helemaal klaar is voor het zomerseizoen. Met de volgende tips zorgt u ervoor dat de tuin er stralend bij ligt en u optimaal kunt genieten van uw buitenparadijs de komende maanden.

 

1. Een gezond gazon

Begin bij het gazon, nu ijsheiligen achter de rug is, wordt het tijd het gazon weer wat liefde te geven. Dit doet u door te maaien, zaaien en te bemesten.

 • Maai het gazon
  Begin met een maaibeurt, na half mei kunt u zonder gevaar voor nachtvorst het gras een frisse knipbeurt geven. De ideale lengte voor een heerlijk zomers gazon is ongeveer 3,5 tot 4,5 cm.

 • Zaai kale plekken op het gazon opnieuw in
  Na het maaien wordt vanzelf duidelijk waar het gazon een beetje kaal uit de winter is gekomen. Zaai deze plekken opnieuw in met graszaad en binnen no-time heeft u weer een vol grasveld.
   
 • Bemest het gazon 
  Voor bemesten geldt: Hoe eerder hoe beter, maar zeker in mei en juni kunt u uw gazon nog een snelle boost geven voor de komende zomer! Voor een snel resultaat kunt u kiezen voor vloeibare kunstmest zodat uw grasmat er binnen no-time weer keurig bij ligt. Kiest u voor Organische mest, dan duurt het iets langer voor het resultaat zichtbaar is maar dan heeft u ook wel een prachtig voller en gezonder gras. Let op: bemesten doet u  het beste bij droog weer, op nat gras of met regen blijft mest niet goed liggen.

 

2. Verwijder onkruid uit de tuin

Een klusje waar niet iedere tuinder even dol op is: Het verwijderen van onkruid! Ook al ziet sommig onkruid er best gezellig uit, het is niet fijn voor de rest van de bloemen en planten in uw tuin. Onkruid verbruikt namelijk veel water, plek en voedingsstoffen uit de bodem die bedoeld zijn voor uw planten en bloemen. Tijd dus om deze ongenode gasten grondig te verwijderen. Nu is een goede tijd want hoe warmer het wordt hoe harder ook onkruid groeit. Gebruik goed tuingereedschap zoals een schoffel om dit klusje snel en veilig te klaren.

 

3. Zomer snoeien   

Veel mensen associëren snoeien met de herfst en de winter maar juist voor of in de zomer kunt u bepaalde planten ook al snoeien, dan hoeft u dit klusje in de winter niet meer te doen!  Dit heeft als voordeel dat de plant minder kwetsbaar de winter ingaat en zo goed en beschermd kan overwinteren. Ga alleen niet snoeien in planten die al in bloei staan natuurlijk, dit is zonde! Wacht hier dan mee tot de bloeiperiode voorbij is.

 

Welke planten mag u in het voorjaar en de zomer snoeien?

Planten die u in het voorjaar kunt snoeien zijn: Lavendel, de vlinderstruik, Hibiscus, de Klimroos, Dwergroos, Stamroos, de Katjeswilg en de Clematis.   

 

4. Verwijder groene aanslag

Nu uw gazon er weer stralend groen bij ligt is het tijd om ongewenst groen te verwijderen van de tegels op terras en paden in de tuin. Dit kan bijvoorbeeld door:

 • Een emmer te vullen met heet water en groene zeep. Laat het een half uur staan, zodat de zeep zich goed kan vermengen met het water. Gooi het vervolgens over de tegels en schrob de groene aanslag met een harde bezem eraf. Spoel nog even goed na met water.
 • Vul een plantenspuit met schoonmaakazijn en kraanwater. Verdun het azijn 1 op 1. Dus bij anderhalve liter water voegt u anderhalve liter schoonmaakazijn toe. Besproei hiermee uw terras of tegels. Dit werkt het beste als het zonnig en droog is. Laat het een paar dagen intrekken en spoel het na met water. Gebruik eventueel nog een harde bezem om na te schrobben. 

 

5. Fleur uw tuin op voor de zomer

Tijd voor de leukste klussen in de tuin, fleur uw tuin op met nieuwe planten! Trakteer uzelf en uw tuin op zomerbloeiers en andere planten in kleurrijke potten van bijvoorbeeld Capi of Elho. Of u nu de borders opnieuw vult, vaste-, of eenjarige planten zet, zorg er in ieder geval voor dat u de nieuwe planten regelmatig water geeft. Deze hebben nog geen lange wortels en hebben wat extra aandacht nodig om ze de warme dagen door te helpen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Anti-muggen en wespen tips voor huis en tuin

Wij geven tips voor het wegjagen van muggen en wespen uit huis en tuin.

Lees meer...
Maak de tuin vakantieproof

Vooruitzien is regeren. Neem nu alvast maatregelen om ervoor te zorgen dat je tuin vakantieproof is.

Lees meer...
Ideeën en tips voor een zomers tuinfeest

Organiseer een gezellig tuinfeest met familie en vrienden. We geven je graag volop inspiratie en slimme, handige tips. Zodat je er ook als gastheer of -vrouw in volle teugen van geniet.

Lees meer...
Tips om jouw tuin rustgevend, gezellig en ontspannen te maken

Jouw tuin, balkon of terras is dé plek waar je de drukte van het dagelijks leven even achter je kunt laten en heel even kan ontspannen. Of je nu een groene vingers hebt of gewoon wilt genieten van een mooi uitzicht: met een paar simpele tips kun je jouw tuin, balkon of terras omtoveren tot een plek van rust én gezelligheid.

Lees meer...