5 Tips voor een watervriendelijke tuin

5 Tips voor een watervriendelijke tuin

Periodes van hevige regenval en droogte volgen elkaar op. Daarom is het nu ook extra belangrijk om de tuin goed aan te passen. Dit kunt u op vele verschillende manieren oppakken, die wij aan de hand van deze blog graag met u delen. Al met een paar aanpassingen kunt u verschil merken in uw tuin en dat is het belangrijkste. Het extremere weer en de hevige regenval vraagt om aanpassingen in de tuin. Dit komt met name doordat de riolering de extreme regenval niet aan kan. Gelukkig zijn er ook andere manieren om dit goed op te vangen. 

1. Plaats een regenton

Door middel van een regenton wordt het regenwater opgevangen en hiermee kunt u meteen de planten water geven. In drogere periodes hoeft u dan niet terug te vallen op water in de kraan, waardoor u tegelijkertijd veel bespaart. Tevens ontlast u het riool door dit water op te vangen vanuit de regenpijp. 

2. Verbeter de drainage in de bodem

De bodem is essentieel om water door te laten. Wat hierbij belangrijk is, is dat er voldoende planten zijn. Een 'grijze tuin' zoals we dit noemen, is een tuin met veel tegels. Hier kan het water niet goed weglopen. Door grijze elementen te vervangen voor groene elementen, kan de bodem het water goed verwerken. Om echter van een grijze tuin naar een groene tuin te gaan is het wel belangrijk om de bodem goed te onderhouden en te verrijken. Afhankelijk van de bodem soort die u heeft, kunt u hier aan werken. Hiervoor kunt u altijd advies vragen in ons tuincentrum. 

3. Leg een gazon aan

Een gazon is een ideale oplossing om water in de tuin te verwerken. Het water kan dan namelijk wegzakken in de grond. Dit is een ideale manier om het water langzaam de grond in te laten zakken, in plaats van de vorming van ophopingen die op de bestrating blijven liggen. 

4. Waterdoorlatende bestrating aanleggen

Bestrating is soms gewoon nodig en hoeft écht niet ten alle tijde vermeden te worden. Bij het kiezen van nieuwe bestrating is het dan wél erg raadzaam om regendoorlatende bestrating te kiezen. Dit kunt u aanleggen door een bestratingspatroon te maken met een brede voeg, waardoor het water daar tussen kan wegzakken. Ook zijn er bijvoorbeeld grasbetonstenen, waar tussen de stenen lage bodembedekkers of gras groeit, om het regenwater door te laten en er tevens minder opwarming plaats vindt. Andere opties hiervoor zijn het kiezen voor houtsnippers, grind, een houten vlonder, of kunstgras. 

5. Meer groen: waar te beginnen?

Meer groen in de tuin kan al beginnen bij een geveltuintje. Een aantal tegels minder, een aantal planten erbij en de eerste stap is gezet! Ook kunt u denken aan een sedumdak. Dit is zowel een goede vorm van isolatie, het houdt regenwater vast én het vormt een nieuwe bron van leven op het dak. Of wat dacht u van een groene gevel, waardoor het regenwater vertraagd wordt afgegeven aan het riool? Voor iedere oppervlakte groot en klein is er een passende oplossing te vinden. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak jouw tuin vlindervriendelijk

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
Moestuinieren in april

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...
Wij hebben de zomer al in de bol!

Wij hebben de zomer al in de bol! Letterlijk, want er zijn heel veel bijzondere bollen en knollen die prachtig bloeien in de zomer. Sommige ervan ken je vast, zoals de dahlia en begonia. Maar je kunt ook kiezen voor meer onbekende, exotische toppers.

Lees meer...
15 grote en kleine tuinklussen voor april

April doet wat ‘ie wil, dus kies tussen de eventuele hoosbuien en voorjaarsstormen door een dag met een warm lentezonnetje voor deze 15 tuinklussen en -klusjes.

Lees meer...