5 Tips voor een watervriendelijke tuin

5 Tips voor een watervriendelijke tuin

Periodes van hevige regenval en droogte volgen elkaar op. Daarom is het nu ook extra belangrijk om de tuin goed aan te passen. Dit kunt u op vele verschillende manieren oppakken, die wij aan de hand van deze blog graag met u delen. Al met een paar aanpassingen kunt u verschil merken in uw tuin en dat is het belangrijkste. Het extremere weer en de hevige regenval vraagt om aanpassingen in de tuin. Dit komt met name doordat de riolering de extreme regenval niet aan kan. Gelukkig zijn er ook andere manieren om dit goed op te vangen. 

1. Plaats een regenton

Door middel van een regenton wordt het regenwater opgevangen en hiermee kunt u meteen de planten water geven. In drogere periodes hoeft u dan niet terug te vallen op water in de kraan, waardoor u tegelijkertijd veel bespaart. Tevens ontlast u het riool door dit water op te vangen vanuit de regenpijp. 

2. Verbeter de drainage in de bodem

De bodem is essentieel om water door te laten. Wat hierbij belangrijk is, is dat er voldoende planten zijn. Een 'grijze tuin' zoals we dit noemen, is een tuin met veel tegels. Hier kan het water niet goed weglopen. Door grijze elementen te vervangen voor groene elementen, kan de bodem het water goed verwerken. Om echter van een grijze tuin naar een groene tuin te gaan is het wel belangrijk om de bodem goed te onderhouden en te verrijken. Afhankelijk van de bodem soort die u heeft, kunt u hier aan werken. Hiervoor kunt u altijd advies vragen in ons tuincentrum. 

3. Leg een gazon aan

Een gazon is een ideale oplossing om water in de tuin te verwerken. Het water kan dan namelijk wegzakken in de grond. Dit is een ideale manier om het water langzaam de grond in te laten zakken, in plaats van de vorming van ophopingen die op de bestrating blijven liggen. 

4. Waterdoorlatende bestrating aanleggen

Bestrating is soms gewoon nodig en hoeft écht niet ten alle tijde vermeden te worden. Bij het kiezen van nieuwe bestrating is het dan wél erg raadzaam om regendoorlatende bestrating te kiezen. Dit kunt u aanleggen door een bestratingspatroon te maken met een brede voeg, waardoor het water daar tussen kan wegzakken. Ook zijn er bijvoorbeeld grasbetonstenen, waar tussen de stenen lage bodembedekkers of gras groeit, om het regenwater door te laten en er tevens minder opwarming plaats vindt. Andere opties hiervoor zijn het kiezen voor houtsnippers, grind, een houten vlonder, of kunstgras. 

5. Meer groen: waar te beginnen?

Meer groen in de tuin kan al beginnen bij een geveltuintje. Een aantal tegels minder, een aantal planten erbij en de eerste stap is gezet! Ook kunt u denken aan een sedumdak. Dit is zowel een goede vorm van isolatie, het houdt regenwater vast én het vormt een nieuwe bron van leven op het dak. Of wat dacht u van een groene gevel, waardoor het regenwater vertraagd wordt afgegeven aan het riool? Voor iedere oppervlakte groot en klein is er een passende oplossing te vinden. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De leukste tuincadeaus voor Moederdag

In ons tuincentrum in Lier slaag je gegarandeerd voor een mooi geschenk voor Moederdag. Lees hier onze inspirerende tips voor originele cadeaus, voor moeders met én zonder groene vingers.  

Lees meer...
Tuinmaand mei: 15 tips

Er is nu van alles te doen om de tuin, het balkon of (dak)terras fris en fleurig te maken. Ons tuincentrum zet 15 klussen en klusjes voor deze maand op een rij. Fijn en ontspannend om te doen, zeker bij een stralend lentezonnetje.  

Lees meer...
5 opfristips voor je kamerplanten

Wist je dat je kamerplanten nu het langer licht is wat meer zorg en aandacht nodig hebben? Ons tuincentrum heeft handige opfristips voor je kamerplanten.

Lees meer...
Nu zaaien: eenjarige zomerbloeiers

Wil je deze zomer genieten van een bloemenzee aan zomerbloeiers? Niets leuker dan bloemen uit eigen tuin plukken en tegelijkertijd de bijen en vlinders aan voedsel helpen.

Lees meer...