Moestuin in november

Moestuin in november

Zelfs in de maand november is er nog genoeg te doen in de moestuin! Wij helpen u graag op weg door tips te delen om deze maand weer goed aan de slag te kunnen. Er zijn verschillende soorten winter groenten die deze maand geoogst kunnen worden en daarnaast staat november in het teken van het voorbereiden op de winter. Hieronder volgt het volledige overzicht voor deze maand. 

Moestuin onderhoud in de maand november

In november kunt u verschillende soorten wintergroenten oogsten en daarnaast is de tuin toe aan de voorbereiding op de winter. Fruitbomen- en struiken kunnen deze maand de volle grond in, evenals knoflook. Ook bloembollen kunnen geplant worden voor het volgende seizoen. De voorbereidingen beginnen allemaal in het late najaar! Wanneer de bessenstruiken hun blad hebben laten vallen, kunt u deze gaan snoeien. Het is belangrijk om dit te doen vóórdat het gaat vriezen, zodat ze in het voorjaar weer uit kunnen lopen. Ter voorbereiding op het voorjaar kunt u uw tuingereedschap goed schoonmaken en opbergen, zodat dit klaar is voor het nieuwe seizoen.

Welke groenten en fruit kunnen in november geoogst worden?

Verschillende groenten en fruitsoorten kunnen geoogst worden deze maand, zoals:

  • Andijvie
  • Rucola
  • Spinazie
  • Bietjes
  • Knolvenkel
  • Veldsla
  • Pastinaak
  • Wortels
  • Prei

Het kweken van wintergroenten zorgt ervoor dat u bijna het hele jaar uit uw eigen moestuin kunt eten. Wat echter een nadeel is in deze tijd, is dat u ook bij slecht weer naar buiten moet gaan om groenten te oogsten. Daarnaast is het een stuk eerder donker, dus het vergt wat meer planning óf voorbereiding door een hoofdlamp te dragen. 

De tuin voorbereiden op de winter

Het najaar is de periode om de tuin voor te bereiden op het volgende seizoen. Zo kunt u bijvoorbeeld uitgebloeide planten weghalen. Blaadjes kunnen blijven liggen, want deze vormen een schuilplaats voor dieren en insecten. Ook een schoonmaak van het gereedschap en lege potten komt het voorjaar weer ten goede. Het laten liggen van losse blaadjes helpt dieren en insecten aan een schuilplaats voor de winter. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Kerstster kamerplant

Ontdek hier waarom de kerstster zo speciaal is en hoe je optimaal geniet van zijn schoonheid bij jou thuis.

Lees meer...
DIY: zelf een kerstkrans maken

In deze blog ontdek je waarom het zelf maken van een kerstkrans de perfecte manier is om een persoonlijk tintje aan je kerstversieringen toe te voegen.

Lees meer...
Duurzame kerstverlichting: hoe je energie kunt besparen

De kersttijd is aangebroken! De lichten twinkelen, de geur van dennen hangt in de lucht en overal is het gezellig. Maar terwijl je je tuin en huis omtovert tot een winterwonderland, is het goed om te bedenken dat al die prachtige kerstverlichting niet altijd voor een hoge energierekening zorgen.

Lees meer...
15 tuintips voor december

Hier zijn 15 tuintips voor december om je te begeleiden bij het verzorgen van je tuin gedurende de laatste maand van het jaar.

Lees meer...