11 tuintips voor september

11 tuintips voor september

De herfst hangt in de lucht. Het is frisser, de dagen worden korter, bloeiende planten raken over hun hoogtepunt heen, de eerste paddenstoelen duiken op. Maar wie weet krijgen we nog een mooie, lange nazomer. Wat de weergoden ook voor ons in petto hebben: er zijn genoeg klussen en klusjes te doen om nog tot diep in het jaar én komend voorjaar te genieten van een fleurige tuin, mooi balkon en terras.

11 herfstige tuinklussen en -klusjes

  1. Blijf de uitgebloeide bloemen van tuin- en potplanten, zoals rozen, dahlia’s, begonia’s, cosmea’s, vlinderstruiken en potgeraniums, verwijderen om ervoor te zorgen dat ze langer doorbloeien.
  2. Neem stekken van kruiden en vorstgevoelige (pot)planten, zoals potgeraniums en fuchsia's.  
  3. Vervang de eenjarige zomerbloeiers in potten en (hang)manden door dahlia's, chrysanten, margrieten, heide, winterviolen, asters en cyclamen, al dan niet gecombineerd met wintergroene klimop of de grijsbladige kerrieplant Helichrysum petiolare of italicum.
  4. Bij aanhoudende natte perioden kun je langzamerhand de waterschotels onder potten gaan weghalen. Maak de schotels schoon en berg ze op in de schuur of garage. Let wel op dat hangmanden tegen de schutting, schuur of gevel niet uitdrogen, omdat deze vaak onder een afdakje of dakgoot hangen en daardoor minder of geen regen vangen.
  5. Het najaar is een prima tijd om te planten, te verplanten en planten te delen of splitsen. De grond is warm en vochtig genoeg. Fleur je tuin of balkon op met bij- en vlindervriendelijke laatbloeiers, zoals hemelsleutel (Sedum spectabile), koninginne- of leverkruid (Eupatorium), zonnehoed (Echinacea of Rudbeckia), zonnekruid (Helenium), herfstasters, herfstanemonen en herfstcyclamen.
  6. Plant een (wintergroene) haag of bessenstruik. Veel vogels zullen je hier dankbaar voor zijn. De vogels helpen je met het bestrijden van slakken en zorgen straks in de winter voor wat vertier in de tuin.
  7. Vaste planten kun je nu ook prima scheuren, splitsen of delen om ze te vermeerderen en/of te verjongen. Planten die hiervoor in aanmerking komen zijn de soorten die grote pollen vormen, zoals ereprijs (Veronica), hartlelie (Hosta), phlox, scharnierplant, vrouwenmantel (Alchemilla mollis) zonnekruid (Helenium) en zonnehoed (Rudbeckia).
  8. Snoei groenblijvende struiken en hagen in vorm.
  9. Kijk in ons tuincentrum in Lier alvast naar het ruime assortiment voorjaarsbollen. Vanaf eind september kun je ze in de volle grond en in potten planten. Begin met de eerste voorjaarsbloeiers, zoals blauwe druifjes, krokussen, mini-irisjes (Iris reticulata) en sneeuwklokjes. Stop deze bollen zo snel mogelijk na aanschaf in de (pot)grond, anders drogen ze uit.
  10. Verwijder afgevallen blad van het gazon en uit de vijver. Verwijder ook algen en dood, rottend materiaal onder uit de vijver. Laat alles eerst een nachtje aan de waterkant liggen, zodat insecten en kleine dieren zoals kikkers weer de vijver in kunnen plonsen. Span daarna een net over de vijver om herfstbladeren op te vangen.
  11. Snoei frambozen- en bessenstruiken na de laatste oogst terug. Verwijder bladeren boven druiventrossen en boven de laatste rijpende tomaten zodat ze elk straaltje zon vangen. Plant of verplant rabarber en geef aardbeienplantjes nog een keer vloeibare voeding.

Fijne nazomer!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak je gazon klaar voor het voorjaar

Geef je grasmat na de koude wintermaanden wat extra liefde en aandacht. Deze tips helpen je je gazon dit voorjaar weer in topconditie te brengen!

Lees meer...
5 gewassen voor de makkelijk moestuin

Voor wie nog groene vingers moet kweken zijn er een aantal makkelijke groenten en kruiden die gegarandeerd groeien en bloeien. Wij zetten vijf aanraders voor je op een rijtje.

Lees meer...
Favoriete vroege voorjaarsbloeiers

Verlang je ook zo naar de lente? Kom dan langs in ons tuincentrum om de fijnste vroege voorjaarsbloeiers te scoren!

Lees meer...
Ontdek onze favoriete bijenplanten

De eerste bijen ontwaken nu, net als de eerste gezellig dikke hommels. En ze hebben honger. Je doet ze dan ook een groot plezier met deze bijenplanten.

Lees meer...