Chrysanten: aanrader voor binnen en buiten

Chrysanten: aanrader voor binnen en buiten

Ze duiken nu weer op, in alle kleuren, soorten en maten, uiteraard ook in ons tuincentrum in Lier. Chrysanten bloeien rijk, lang en laat in het jaar. Ze zijn prachtig in de border in de tuin, maar ook in een pot of mand op het terras of balkon én in de woonkamer. En de bloemen gaan ook nog eens superlang mee in een vaas. Je hebt er tot diep in de herfst plezier van. Kortom, de chrysant is enorm veelzijdig!

Symbolische en kleurrijke plant

De chrysant komt oorspronkelijk uit Azië en heeft daar een bijzondere, symbolische betekenis. In China wordt de chrysant gezien als een verheven plant. Vroeger mocht hij daar zelfs alleen bij belangrijke mensen met aanzien in de tuin worden geplant. Ook in Japan is de chrysant al eeuwen geliefd en wordt hij beschouwd als brenger van geluk en gezondheid. Chrysanten zijn er in heel veel verschillende vormen, van margrietachtigen tot bolletjes, en in een rijk kleurenpalet, van hagelwit en limoengroen tot (koper)rood. De bloemen kunnen groot of klein zijn, met ronde of sprietige bloemblaadjes.

De tuinchrysant

Het aantrekkelijke van een Chrysanthemum in de tuin is dat deze lang en laat bloeit, van september tot en met november. Er zijn winterharde en niet winterharde soorten. Goed winterhard zijn Chrysanthemum rubellum, Chrysanthemum indicum en Chrysanthemum koreanum. Ze staan graag in de volle zon en in voedselrijke en goed doorlatende grond. Dek gevoelige types in de winter af met een laag bladeren en/of stro om ze tegen de vorst te beschermen. Combineer ze in de tuin bijvoorbeeld met siergrassen, klimop, (rots)heide, Japanse anemonen of wolfsmelk (Euphorbia).

De potchrysant

In tegenstelling tot de vaste tuinchrysanten houden eenjarige potchrysanten niet van volle zon, maar zet ze binnen wel op een lichte plek. Buiten zet je ze op een beschutte plek, waar ze weinig te lijden hebben van regen en wind. Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen, geef regelmatig water en een keer in de twee weken wat vloeibare voeding.

De snijchrysant

Als snijbloem zijn chrysanten het hele jaar door verkrijgbaar. Ze zijn heel sterk, dus gaan lang mee, vooral als je ze (zoals voor alle boeketten geldt) niet in de volle zon, boven de verwarmng, op de tocht of in de buurt van rijpend fruit zet. Schik ze in een schone vaas met vers water en snijbloemenvoeding. In een herfstboeket combineren ze prachtig met eucalyptus- en rozenbotteltakken, amarant (kattenstaart) en dahlia’s. Of maak een bonte mix van verschillende soorten chrysanten. Keuze genoeg!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak je gazon klaar voor het voorjaar

Geef je grasmat na de koude wintermaanden wat extra liefde en aandacht. Deze tips helpen je je gazon dit voorjaar weer in topconditie te brengen!

Lees meer...
5 gewassen voor de makkelijk moestuin

Voor wie nog groene vingers moet kweken zijn er een aantal makkelijke groenten en kruiden die gegarandeerd groeien en bloeien. Wij zetten vijf aanraders voor je op een rijtje.

Lees meer...
Favoriete vroege voorjaarsbloeiers

Verlang je ook zo naar de lente? Kom dan langs in ons tuincentrum om de fijnste vroege voorjaarsbloeiers te scoren!

Lees meer...
Ontdek onze favoriete bijenplanten

De eerste bijen ontwaken nu, net als de eerste gezellig dikke hommels. En ze hebben honger. Je doet ze dan ook een groot plezier met deze bijenplanten.

Lees meer...