Stappenplan: zelf een insectenhotel maken

Stappenplan: zelf een insectenhotel maken

Insecten zijn onmisbaar in de tuin. Verschillende insecten hebben immers allemaal hun functie in het ecosysteem. Zo bestuiven bijen en hommels planten, eten lieveheersbeestjes en gaasvliegen bladluizen en maken vlinders het zomergevoel compleet. Een insectenhotel helpt de insecten om voldoende plek in de tuin te kunnen vinden, om te schuilen bij slecht weer, om te overwinteren, of om eitjes te leggen. 

Wat heb je nodig bij het bouwen van een insectenhotel? 

Je kunt om te beginnen kiezen voor een kant en klaar open huisje, maar deze kun je ook zelf in elkaar zetten. Als je dit gaat doen, hoeft het niet tot op de milimeters precies: voor de insecten maakt dat immers niet uit. Je begint dan bij voorkeur met het bouwen van een simpel huisje, waarin je door middel van tussenschotjes 4 'kamers' maakt. Als je dat hebt gedaan, volgt de invulling. Verschillende insecten hebben verschillende voorkeuren, dus je kunt iedere 'kamer' anders invullen. Je kunt denken aan de volgende opties:

  • Bijen en graafwespen: holle takken, bamboe en riet zijn de favorieten van deze insecten. Ook takken met een zachte binnenkant zijn ideaal, zodat graafwespen zelf nog een holte kunnen graven in de takken.
  • Solitaire bijen en metselbijen: door gaten te boren van 4 tot 8 milimeter dik in massief hout creëer je een schuilplaats voor solitaire bijen en metselbijen. Zorg ervoor dat je een stuk hout kiest dat je kunt klemmen in de 'kamer' van het insectenhotel en vervolgens kun je de gaten boren naar keuze. 
  • Lieveheersbeestjes en gaasvliegen: houtwol, houtsnippers en schors zijn de materialen die precies dicht genoeg zijn voor lieveheersbeestjes, torren en gaasvliegen. Vaak zit er in een wijnkist houtwol ter bescherming, deze kun je hiervoor gebruiken. 
  • Lieveheersbeestjes en oorwurmen: dennenappels zijn de ultieme schuilplaats voor lieveheersbeestjes, torren en oorwurmen. 
  • Metselbijen: een baksteen vol gaten is ideaal voor metselbijen. 
  • Vlinders: vlinders kruipen graag naar binnen in een afgesloten kamertje. Deze kun je maken door één van de kamers dicht te maken en aan de zijkant een gleuf te maken van 1 centimeter breed en 8 tot 10 centimeter lang. Door deze gleuf kruipen de vlinders naar binnen. Als je de kamer vult met dorre takjes en blaadjes, vinden de vlinders voldoende schuilplaats om te overwinteren bij slecht weer. 

Belangrijke aandachtspunten bij het maken van een insectenhotel

Voor iedere kamer van het insectenhotel geldt dat het belangrijk is om de vulling goed te bevestigen. Anders is de kans groot dat vogels het gaan gebruiken om een nest te bouwen. Riet is een stevig materiaal dat je kunt gebruiken om bijvoorbeeld bamboe te bevestigen. Door riet eerst een paar dagen te laten drogen is het daarna sterk genoeg om tussen bamboe te drukken. Veel plezier en succes bij het maken van een insectenhotel!

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Kruiden(ijs)thee uit eigen tuin

Wat is er nu lekkerder dan een verfrissende of verkwikkende (ijs)thee, op een mooie, zomerse dag?

Lees meer...
Trendkleur 2024: hoe laat je deze terugkomen in huis en tuin​?

2024 Is het jaar waarin zacht, perzikroze de kleur van de lente, zomer, herfst en winter is! Volgens menig verfgigant en stylist is deze heerlijke tint helemaal hot and happening. Zoetig roze brengt immers een warm en comfortabel gevoel naar elke (buiten)ruimte, precies wat je wilt als je thuiskomt na een lange dag.

Lees meer...
Moestuinieren in juli

Hier volgt een flinke dosis inspirerende moestuintips voor de maand juli.

Lees meer...
Nu doen: neem zomerstekken

Hier een praktisch stappenplan voor het nemen van zomerstekken.

Lees meer...