Tips voor een vlinder vriendeiljke tuin

Tips voor een vlinder vriendeiljke tuin

Een vlinder vriendelijke tuin is een tuin waar vlinders op af komen, omdat er voldoende voeding te vinden is. Dit is belangrijk, omdat het voor vlinders steeds lastiger is om voldoende leefruimte te vinden. Dit is niet alleen belangrijk omdat het een erg mooi gezicht is in de tuin, maar vooral omdat vlinders een belangrijke rol spelen in het ecosysteem. Met al een aantal aanpassingen kunt u de vlinders helpen om weer meer leefruimte te vinden in de buurt en dan kunt u zelf natuurlijk ook genieten van het vrolijke gezicht van fladderende vlinders in uw tuin!

Waarom zijn vlinders belangrijk?

Vlinders zijn belangrijk omdat ze bloemen bestuiven als ze deze bezoeken om nectar te zuigen. Daarnaast zijn vlinders en rupsen ook voedsel voor andere dieren, waardoor ze een belangrijke schakel zijn in het ecosysteem. Door middel van een aantal kleine aanpassingen kunt u de vlinders meer ruimte geven, waardoor deze in uw buurt gemakkelijker in leven blijven. 

De top 10 vlinder planten

  1. Klimop
  2. Vlinderstruik
  3. Ijzerhard
  4. Koninginnenkruid
  5. Hemelsleutel
  6. Herfstaster
  7. Witnerheide
  8. Viburnum
  9. Lavendel
  10. Judaspenning

Iedere vlinder heeft zijn eigen plant, dus in het ideale geval kiest u voor een combinatie aan verschillende tuinplanten, waardoor verschillende vlinders de weg naar uw tuin weten te vinden. Naast deze favorieten van de vlinders, zijn ze ook dol op kruidenplanten. Dus als u nog geen kruidentuintje heeft, is dit nog een extra reden om daarmee te beginnen!

Creëer beschutte plekjes in uw tuin

Warme beschutte plekjes zijn belangrijk voor vlinders. Bijvoorbeeld struiken kunnen de ruimte geven voor vlinders om dit soort plekjes te vinden. Daarnaast kunt u bijvoorbeeld uitgebloeide planten laten staan, in plaats van deze te snoeien. Dit kan een overwinteringsplek zijn voor verschillende soorten insecten. Zo zijn ook wintergroene planten belangrijk voor verschillende insecten, zodat ze voldoende schuilplaatsen kunnen vinden in de winter.

Meer tips voor een vlinder vriendelijke tuin? Kom bij ons langs!

Voor meer informatie bent u natuurlijk van harte welkom in onze winkel. Wij voorzien u graag van persoonlijk advies en denken graag met u mee. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Kruiden(ijs)thee uit eigen tuin

Wat is er nu lekkerder dan een verfrissende of verkwikkende (ijs)thee, op een mooie, zomerse dag?

Lees meer...
Trendkleur 2024: hoe laat je deze terugkomen in huis en tuin​?

2024 Is het jaar waarin zacht, perzikroze de kleur van de lente, zomer, herfst en winter is! Volgens menig verfgigant en stylist is deze heerlijke tint helemaal hot and happening. Zoetig roze brengt immers een warm en comfortabel gevoel naar elke (buiten)ruimte, precies wat je wilt als je thuiskomt na een lange dag.

Lees meer...
Moestuinieren in juli

Hier volgt een flinke dosis inspirerende moestuintips voor de maand juli.

Lees meer...
Nu doen: neem zomerstekken

Hier een praktisch stappenplan voor het nemen van zomerstekken.

Lees meer...