Tips voor een vlinder vriendeiljke tuin

Tips voor een vlinder vriendeiljke tuin

Een vlinder vriendelijke tuin is een tuin waar vlinders op af komen, omdat er voldoende voeding te vinden is. Dit is belangrijk, omdat het voor vlinders steeds lastiger is om voldoende leefruimte te vinden. Dit is niet alleen belangrijk omdat het een erg mooi gezicht is in de tuin, maar vooral omdat vlinders een belangrijke rol spelen in het ecosysteem. Met al een aantal aanpassingen kunt u de vlinders helpen om weer meer leefruimte te vinden in de buurt en dan kunt u zelf natuurlijk ook genieten van het vrolijke gezicht van fladderende vlinders in uw tuin!

Waarom zijn vlinders belangrijk?

Vlinders zijn belangrijk omdat ze bloemen bestuiven als ze deze bezoeken om nectar te zuigen. Daarnaast zijn vlinders en rupsen ook voedsel voor andere dieren, waardoor ze een belangrijke schakel zijn in het ecosysteem. Door middel van een aantal kleine aanpassingen kunt u de vlinders meer ruimte geven, waardoor deze in uw buurt gemakkelijker in leven blijven. 

De top 10 vlinder planten

  1. Klimop
  2. Vlinderstruik
  3. Ijzerhard
  4. Koninginnenkruid
  5. Hemelsleutel
  6. Herfstaster
  7. Witnerheide
  8. Viburnum
  9. Lavendel
  10. Judaspenning

Iedere vlinder heeft zijn eigen plant, dus in het ideale geval kiest u voor een combinatie aan verschillende tuinplanten, waardoor verschillende vlinders de weg naar uw tuin weten te vinden. Naast deze favorieten van de vlinders, zijn ze ook dol op kruidenplanten. Dus als u nog geen kruidentuintje heeft, is dit nog een extra reden om daarmee te beginnen!

Creëer beschutte plekjes in uw tuin

Warme beschutte plekjes zijn belangrijk voor vlinders. Bijvoorbeeld struiken kunnen de ruimte geven voor vlinders om dit soort plekjes te vinden. Daarnaast kunt u bijvoorbeeld uitgebloeide planten laten staan, in plaats van deze te snoeien. Dit kan een overwinteringsplek zijn voor verschillende soorten insecten. Zo zijn ook wintergroene planten belangrijk voor verschillende insecten, zodat ze voldoende schuilplaatsen kunnen vinden in de winter.

Meer tips voor een vlinder vriendelijke tuin? Kom bij ons langs!

Voor meer informatie bent u natuurlijk van harte welkom in onze winkel. Wij voorzien u graag van persoonlijk advies en denken graag met u mee. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Top tuin- en potplanten met zomerse geuren

Op zoek naar een natuurlijk zomers parfum? Wij bieden voldoende keuze uit tuin- en potplanten die heerlijk geuren.

Lees meer...
Pas op voor teken

In deze blog lees je nuttige info en een paar belangrijke tips om tekenbeten te voorkomen.

Lees meer...
Tuintips voor de langste dag van het jaar

Op 21 juni is het de langste dag van het jaar. Dat betekent (mid)zomer! De ideale tijd om ervoor te zorgen dat je tuin- en balkonplanten nog lang en rijk zullen bloeien. Waarom en hoe ontdek je hier!

Lees meer...
Houd het hoofd (en de tuin) koel

Er is warm weer voorspeld... Er zijn veel natuurlijke oplossingen om ervoor te zorgen dat je in de zomer niet wegsmelt, maar kunt genieten van het buitenleven met voldoende verkoeling. Ons tuincentrum geeft graag slimme 5 slimme oplossingen voor tuin en balkon tegen oververhitting.

Lees meer...