Tips voor een vlinder vriendeiljke tuin

Tips voor een vlinder vriendeiljke tuin

Een vlinder vriendelijke tuin is een tuin waar vlinders op af komen, omdat er voldoende voeding te vinden is. Dit is belangrijk, omdat het voor vlinders steeds lastiger is om voldoende leefruimte te vinden. Dit is niet alleen belangrijk omdat het een erg mooi gezicht is in de tuin, maar vooral omdat vlinders een belangrijke rol spelen in het ecosysteem. Met al een aantal aanpassingen kunt u de vlinders helpen om weer meer leefruimte te vinden in de buurt en dan kunt u zelf natuurlijk ook genieten van het vrolijke gezicht van fladderende vlinders in uw tuin!

Waarom zijn vlinders belangrijk?

Vlinders zijn belangrijk omdat ze bloemen bestuiven als ze deze bezoeken om nectar te zuigen. Daarnaast zijn vlinders en rupsen ook voedsel voor andere dieren, waardoor ze een belangrijke schakel zijn in het ecosysteem. Door middel van een aantal kleine aanpassingen kunt u de vlinders meer ruimte geven, waardoor deze in uw buurt gemakkelijker in leven blijven. 

De top 10 vlinder planten

  1. Klimop
  2. Vlinderstruik
  3. Ijzerhard
  4. Koninginnenkruid
  5. Hemelsleutel
  6. Herfstaster
  7. Witnerheide
  8. Viburnum
  9. Lavendel
  10. Judaspenning

Iedere vlinder heeft zijn eigen plant, dus in het ideale geval kiest u voor een combinatie aan verschillende tuinplanten, waardoor verschillende vlinders de weg naar uw tuin weten te vinden. Naast deze favorieten van de vlinders, zijn ze ook dol op kruidenplanten. Dus als u nog geen kruidentuintje heeft, is dit nog een extra reden om daarmee te beginnen!

Creëer beschutte plekjes in uw tuin

Warme beschutte plekjes zijn belangrijk voor vlinders. Bijvoorbeeld struiken kunnen de ruimte geven voor vlinders om dit soort plekjes te vinden. Daarnaast kunt u bijvoorbeeld uitgebloeide planten laten staan, in plaats van deze te snoeien. Dit kan een overwinteringsplek zijn voor verschillende soorten insecten. Zo zijn ook wintergroene planten belangrijk voor verschillende insecten, zodat ze voldoende schuilplaatsen kunnen vinden in de winter.

Meer tips voor een vlinder vriendelijke tuin? Kom bij ons langs!

Voor meer informatie bent u natuurlijk van harte welkom in onze winkel. Wij voorzien u graag van persoonlijk advies en denken graag met u mee. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Een biodiverse tuin in 5 stappen

Sinds het jaar 2000 wordt op 22 mei de Internationale Dag van de Biodiversiteit gevierd, een initiatief van de Verenigde Naties.

Lees meer...
Hemel(vaart)sblauwe bloemen

Donderdag 13 mei is het Hemelvaartsdag. Veertig dagen na Pasen en tien dagen vóór Pinksteren is het Hemelvaartsdag, de dag waarop Jezus achter de wolken verdween en in de hemel naast zijn vader plaatsnam.

Lees meer...
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Goed nieuws! Na IJsheiligen, van 11 tot en met 14 mei, is het doorgaans echt afgelopen met de kans op nachtvorst en kun je met een gerust hart je kuipplanten, potplanten en kwetsbare zaailingen buiten zetten.

Lees meer...
Tuincadeaus voor Moederdag

Tuurlijk, een mooie bos bloemen of een lekker parfum is altijd een schot in de roos. Maar als je die altijd al aan haar cadeau doet op Moederdag is het leuk haar dit jaar op 9 mei eens met iets anders te verrassen.

Lees meer...