15 tuintips juli

15 tuintips juli

Juli is doorgaans een warme, zonnige maand. Doe het dus vooral lekker rustig aan, smeer je goed in met zonnebrandcrème en geniet van de vele bloemen, geuren en kleuren in je tuin, luierend in de zon of onder een parasol of hip schaduwdoek. Maak er een ontspannen vakantie in eigen tuin of op je balkon van. Vergeet niet je planten water te geven, steek de barbecue aan en af en toe je handen uit de mouwen voor een klusje in je tuin, op je balkon of (dak)terras.

15 x tuinieren in juli

  1. Geef bij aanhoudende droogte en hoge temperaturen pot- en kuipplanten en hanging baskets elke dag water. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen en geef om de twee weken vloeibare voeding, zodat de planten langer en rijker zullen bloeien.
  2. Sproei de borders en het gazon liever om de zoveel dagen gedurende een lange tijd dan elke dag een beetje. Doe dit in de vroege ochtend of in de avond, want midden op de dag zal veel van het water in de zon verdampen en kunnen de bladeren van je tuinplanten verbranden.
  3. Bloeit er momenteel weinig in je tuin of op je balkon? Vul dan bakken en potten met perkgoed als lobelia, surfinia, petunia, diascia, kalanchoë of met bloeiende dahlia’s, potgeraniums (Pelargoniuma) en cosmea.
  4. Geef doorbloeiende rozen nog een keer speciale rozenmest. Verwijder regelmatig zieke, aangetaste rozenbladeren en gooi die niet op de composthoop, om verspreiding van ziekten te voorkomen.
  5. Oogst kruiden en laat de kruiden die je niet meteen gebruikt drogen om ze later te gebruiken.
  6. In de moestuin, vierkante-meterbak of grote potten kun je (snij)bietjes, broccoli, radijs, wortel, sla, paksoi, Chinese kool en spinazie zaaien, en andijvie, winterkool, late aardappelen en late prei planten.
  7. Verwijder bladeren boven druiventrossen en tomaten zodat ze volop zon vangen. Bind de tomaten regelmatig op, geef ze voldoende water en voeding en blijf 'dieven' (scheuten uit de oksels verwijderen).
  8. Je kunt nu ook nog bloeiende vaste planten in de border zetten, maar bedenk wel dat ze, als het lang droog en warm blijft, regelmatig water nodig hebben. Doe dit dus niet vlak voordat je op vakantie gaat.
  9. Ga je voorlopig niet op vakantie? Maak je tuin of balkon dan zo comfortabel en gezellig mogelijk. Hang een tuinposter of een hangmat op, kijk in ons tuincentrum in Lier naar een lekkere loungebank of nieuwe barbecue, plant exotische bladplanten of mediterrane kuipplanten, leg een kleurrijk tafelkleed op de tuintafel en een vrolijk buitenkleed op het terras of balkon. Zorg voor sfeervolle buitenverlichting of ontsteek 's avonds een vuurkorf of een paar fakkels. 
  10. Maai het gras niet te kort om verbranding door de zon te voorkomen. Geef mest als er regen wordt verwacht.
  11. Vul het vijverwater regelmatig aan, verwijder algen en dun eventueel het blad van waterlelies uit als dat niet meer plat op het water kan liggen. Houd een derde deel van het wateroppervlak vrij van planten. Ververs het water in de vogeldrinkschaal regelmatig.
  12. Snoei struiken die in het voorjaar bloeien, zoals ribes, forsythia en spiraea, (lei)appels en -peren, leilindes, uitgebloeide lavendel en de lange ranken van uitgebloeide blauweregen.
  13. Neem zomerstekken van struiken als hortensia, buxus, forsythia, wilg en vlinderstruik.
  14. Blijf onkruid wieden en slakken wegvangen.
  15. Pas op voor teken en de eikenprocessierups. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak je gazon klaar voor het voorjaar

Geef je grasmat na de koude wintermaanden wat extra liefde en aandacht. Deze tips helpen je je gazon dit voorjaar weer in topconditie te brengen!

Lees meer...
5 gewassen voor de makkelijk moestuin

Voor wie nog groene vingers moet kweken zijn er een aantal makkelijke groenten en kruiden die gegarandeerd groeien en bloeien. Wij zetten vijf aanraders voor je op een rijtje.

Lees meer...
Favoriete vroege voorjaarsbloeiers

Verlang je ook zo naar de lente? Kom dan langs in ons tuincentrum om de fijnste vroege voorjaarsbloeiers te scoren!

Lees meer...
Ontdek onze favoriete bijenplanten

De eerste bijen ontwaken nu, net als de eerste gezellig dikke hommels. En ze hebben honger. Je doet ze dan ook een groot plezier met deze bijenplanten.

Lees meer...