5 tips voor het maken van een insectenhotel

5 tips voor het maken van een insectenhotel

Meer dan de helft van alle 358 bijensoorten is bedreigd en ook de vlinderstand laat al decennialang te wensen over. Wilde bijen en andere insecten vinden het heerlijk om een warme, droge en beschutte plek te hebben. Een insectenhotel is daar ideaal voor. Je kunt een insectenhotel of bijen- of vlinderkast kant-en-klaar in ons tuincentrum in Lier kopen, maar er ook zelf een maken. Leuk om te doen met de kinderen tijdens je vakantie in eigen land en in eigen tuin, en je kunt er allerlei oude en natuurlijke materialen voor gebruiken, zodat het je niets hoeft te kosten. Iedereen b(l)ij!

1. Maak het zo groot en luxe als je zelf wilt

Je kunt gaan voor een eenvoudige accommodatie, maar er ook een vijfsterrenhotel van maken. Maak bijvoorbeeld een bosje van holle stengels, zoals bamboe en uitgebloeide of geknakte zonnebloemen, en bind dat met stevig touw samen. Een omgekeerd terracotta bloempotje gevuld met mos, houtwol of stro is ook al heel aantrekkelijk als hotelkamer. Ga je voor vijf sterren? Verzamel oude planken, (bak)stenen, schijven van een gevelde boom, dennenappels, riet, takjes en holle stengels. Bouw van de planken een omlijsting met een gesloten achterkant en verschillende compartimenten. Laat het 'dak' iets uitsteken, zodat je tuingasten niet nat worden door de regen. Voor een hotel in de middenklasse kun je een oud planten- of wijnkistje of vogelhuisje gebruiken.

2. Wees creatief als interieurontwerper

Verschillende insecten houden van verschillende materialen, dus maak een gevarieerd ratjetoe van het interieur. Decoreer de kamers met op maat geknipte takjes, riet en bamboestengels, stro, houtwol, dennenappels en met oude plankjes, (bak)stenen of boomstamschijven waarin je gaatjes van verschillende grootte (variërend van 4 tot 8 millimeter) hebt geboord. Vlinders houden van verticale gleufvormige openingen die je in een plankje kunt uitzagen of uitboren. Een 'behangetje' of 'voorgevel' van kippengaas houdt insectendieven op afstand.

3. Ga voor puur natuur

Gebruik geen verf, beits, olie of behandeld hout voor het exterieur en interieur van je hotel.

4. Kies een geschikte locatie

Hang of zet het insectenhotel op een zonnige, beschutte plek met de voorgevel richting het zuiden. Zorg ervoor dat je hotel omringd wordt door bij- en vlindervriendelijke planten en geef het eventueel nog een groen dak, met vetplantjes erop. Hierin heb je ruime keuze in ons tuincentrum in Lier.

5. Onderhoud

Je hoeft het hotel niet schoon te maken. Integendeel, laat het lekker met rust. Verwijder wel spinnenwebben, want vooral kruisspinnen zijn dol op andere kleine insecten. Vervang takjes en holle stengels als deze vergaan, mits ze niet bewoond zijn.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak je gazon klaar voor het voorjaar

Geef je grasmat na de koude wintermaanden wat extra liefde en aandacht. Deze tips helpen je je gazon dit voorjaar weer in topconditie te brengen!

Lees meer...
5 gewassen voor de makkelijk moestuin

Voor wie nog groene vingers moet kweken zijn er een aantal makkelijke groenten en kruiden die gegarandeerd groeien en bloeien. Wij zetten vijf aanraders voor je op een rijtje.

Lees meer...
Favoriete vroege voorjaarsbloeiers

Verlang je ook zo naar de lente? Kom dan langs in ons tuincentrum om de fijnste vroege voorjaarsbloeiers te scoren!

Lees meer...
Ontdek onze favoriete bijenplanten

De eerste bijen ontwaken nu, net als de eerste gezellig dikke hommels. En ze hebben honger. Je doet ze dan ook een groot plezier met deze bijenplanten.

Lees meer...