Tips voor een windbestendige tuin

Tips voor een windbestendige tuin

De ene winterstorm is nog niet uitgeraasd of de volgende dient zich alweer aan. Met lede ogen zien we aan hoe de tere bloeiende voorjaarsbolletjes het zwaar te verduren hebben, de potten van de terrastafel waaien en de boomtakken alle kanten opgaan. Mensen die aan de kust wonen hebben vast al hun maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat hun tuin bestand is tegen harde wind. Hier delen we graag een paar tips voor iedereen die zijn tuin bezorgd in de gaten houdt wanneer de windkracht toeneemt en die schade wil voorkomen. Aan zijn eigen tuin of aan de bezittingen van de buren.

Windbrekers

Scherm je tuin af met hagen van taxus, haagbeuk, hulst, laurierkers of zuurbes (Berberis), een stevige schutting begroeid met klimop of met struiken en bomen die van oudsher als windsingel rond boerenerven worden geplant, zoals hazelaar, Gelderse roos, vlier, lijsterbes, meidoorn, sleedoorn, eik, esdoorn en zwarte els. Deze struiken en bomen zorgen daarnaast niet alleen voor privacy, maar fungeren ook als schuilplek en voedselbron voor vogels. Een strategisch geplaatste begroeide pergola of schuur biedt ook uitkomst.

Beplanting die buigt in plaats van breekt

Planten en andere gewassen met flexibele stelen kunnen met de wind meebuigen en zwaaien zonder te breken. Denk onder andere aan siergrassen, bamboe, (olijf)wilg, kattenkruid (Nepeta), dropplant (Agastache), geranium, wolfsmelk (Euphorbia) en hertshooi (Hypericum). Keuze te over eigenlijk, dus houd bij je volgende aankoop in ons tuincentrum in Lier ook eens rekening met de veerkracht van de plant. Vermijd ijle, opgaande planten, zoals riddersporen, stokrozen, monnikskap, lupines en dahlia's. Of zorg ervoor dat ze beschut staan en/of behoorlijk gesteund worden.

Binden, leiden en steunen

Wordt er storm of zware windkracht verwacht? Maak een rondje door je tuin en kijk wat je op kunt binden of kunt voorzien van een (extra) steuntje in de rug. Jong aangeplante bomen, maar bijvoorbeeld ook stamrozen, help je overeind te houden door ze aan te binden aan een houten paal of een sierlijke metalen plantensteun. De meeste klimplanten moeten ook regelmatig worden opgebonden.

Goed snoeien doet wonderen

Door jaarlijks in het juiste seizoen tuinplanten te snoeien kun je ervoor zorgen dat ze steviger en compacter worden. En ze dus ook beter bestand zijn tegen de elementen. Dat geldt voor talloze vaste planten, struiken en bomen. Te veel om hier op te noemen. Het is nu in ieder geval hoog tijd om de rozen te snoeien, want die lopen in deze milde winter vroeg uit. Ook de vlinderstruik kun je nu al met een snoeischaar te lijf gaan. Kijk voor meer praktische snoeitips bij de eerder geplaatste nieuwsberichten op deze site.

Voorkomen is beter dan genezen

Storm op komst? Haal lichte, kleine potten van de terras- of balkontafel en zet ze op een beschutte plek bij elkaar op de grond. Stel ook kwetsbare ornamenten, zoals tuinbeelden of -vazen, op tijd in veiligheid. Heb je een oude of zieke, zieltogende boom in de tuin? Laat er op tijd een vakman naar kijken en de boom desnoods verwijderen. De schade is niet te overzien wanneer een flink formaat boom tijdens een storm omgaat - hetzij aan je eigen huis of tuin, die van de buren of de auto van je gasten.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Composteren kun je leren!

Wil je graag duurzaam bezig zijn, goed voor je planten zorgen én geld besparen? Begin dan met composteren!

Lees meer...
Start een pluktuin met deze tips

Wat is er nu fijner dan een zomerlang bloemen om je heen? Liefst zowel binnen als buiten. De oplossing: een pluktuin of bloemenborder!

Lees meer...
Maak je gazon klaar voor het voorjaar

Geef je grasmat na de koude wintermaanden wat extra liefde en aandacht. Deze tips helpen je je gazon dit voorjaar weer in topconditie te brengen!

Lees meer...
5 gewassen voor de makkelijk moestuin

Voor wie nog groene vingers moet kweken zijn er een aantal makkelijke groenten en kruiden die gegarandeerd groeien en bloeien. Wij zetten vijf aanraders voor je op een rijtje.

Lees meer...