Moestuinieren in januari

Moestuinieren in januari

Het is tot nu toe een zachte winter, maar het blijft behelpen op tuiniergebied. Er is helaas simpelweg niet zo veel te doen in de tuin, want het kan altijd nog gaan vriezen. Maar liefhebbers van zelfgekweekte groenten en kruiden kunnen het hele jaar wel ergens mee aan de slag, zowel binnen als buiten. Maakt u goede voornemens waar en ga dit jaar volop gezonde, voedzame en lekkere groenten en kruiden telen!

Nu zaaien

  • Buiten, in de koude bak, kas of onder een plastic tunnel: bloemkool, spinazie, raapstelen en tuinbonen. Doe de tuinbonen in potjes of geperste bakjes om ze later makkelijk op de plek van bestemming te kunnen planten.
  • Binnen, in een kweekkasje of gewoon op de vensterbank: vroege prei, kiemgroenten als mosterdkers, tuinkers, alfalfa, raapsteel en rucolakers.

Nu oogsten

Boerenkool, palmkool, pastinaak, prei, bleekselderie, spruitjes, veldsla, snijbiet, witlof en winterpostelein

Winterpostelein is een enorm veelzijdige groente. U kunt hem op heel veel manieren gebruiken, zowel rauw als gestoofd, bijvoorbeeld in een smoothie, een salade, de pasta of stamppot. Hierbij een makkelijk, smaakvol en gezond recept met winterpostelein:

Stamppot met winterpostelein

(voor 2 personen)

Ingrediënten

  • 300 gram winterpostelein
  • 600 gram aardappelen
  • 1 teen knoflook
  • 1 middelgrote ui
  • een scheutje halfvolle melk
  • 150 gram geraspte oude kaas of Parmezaanse kaas
  • zout en peper naar smaak

Bereiding

Was de winterpostelein en snijd het blad en de steeltjes in stukken. Schil de aardappels, kook ze gaar en stamp ze met een stamper fijn. Voeg de halfvolle melk toe. Snijd de ui in kleine stukjes en bak ze totdat ze glazig worden. Pers de knoflook en laat deze even mee fruiten. Voeg de ui en knoflook toe aan de puree en warm deze nog even op. Roer er als laatste de winterpostelein en geraspte kaas doorheen. Serveer naar wens met biologische spekjes, karbonade of een vegetarisch worstje.

Groentezaden en benodigdheden als kweekkasjes, -potjes en -trays vindt u uiteraard in ons tuincentrum in Lier. Kweek en eet smakelijk!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Moestuinieren in maart

Door alle ontwikkelingen rond het coronavirus zou je bijna vergeten dat het lente is! Met een heerlijk zonnetje erbij kun je nu een goede start maken met het moestuinseizoen, in de tuin, op het balkon, in de vensterbank of in de vierkante-meterbak.

Lees meer...
Tuinieren als gezonde en opbeurende bezigheid in coronatijden

Wereldwijd zitten we in sociaal isolement, in de strijd tegen het coronavirus. Niet op bezoek bij opa en oma, niet naar school, naar het zwembad of de film. Je wordt er allemaal niet vrolijk van. Gelukkig kun je wel veilig lekker aan de slag in je tuin.

Lees meer...
Snoeien in maart

Snoeien doet bloeien. Knip de winter weg voor een goede start van het tuinseizoen 2020! Heel veel planten en struiken moet je nu snoeien, ook nu ze al zo vroeg uitlopen. Geef ze meteen speciale mest, dan geniet je straks van extra kleur en geur.

Lees meer...
Maak je tuin regenbestendig

Het klimaat verandert merkbaar. Afgelopen winter was extreem zacht, stormachtig en nat. Eerder gaven we op deze site van ons tuincentrum in al tips om je tuin windbestendig te maken.

Lees meer...