Monstera: Woonplant van de maand juli

Monstera: Woonplant van de maand juli

Het verhaal van Monstera

Monstera heeft voor een plant heel veel te bieden: stengels, soms een mosstok, dan weer een stam, meestal indrukwekkende luchtwortels, er is van alles te zien. Dat maakt hem onder andere een enorme hit op Instagram en een zeer geliefd element voor de populaire urban jungle look. Meest fascinerende is nog dat de jonge bladeren hartvormig zijn en pas later, met een beetje levenservaring, die karakteristieke insnijdingen krijgen. Door zijn luchtzuiverende eigenschappen helpt Monstera bovendien een prettig leefklimaat in huis in de hand, ook een uniek USP van deze mooie woonplant. 

Herkomst 

Monstera behoort tot de familie van de aronskelkachtigen. Het zijn eigenlijk lianen uit Panama en zuidelijk Mexico. De planten klimmen er tot wel 20 meter hoog de bomen in. Ook zetten ze zich met hun vlezige luchtwortels vast aan boomstammen, rotsen of op de grond in de wouden van Zuidoost-Azië. Zo wikkelen en slingeren ze zich omhoog, laten hun grote bladeren groeien en zorgen zo voor wat extra schaduw.

De bekendste is klimplant Monstera deliciosa, de gatenplant. Meestal de groenbladige soort, een enkele keer de bontbladige cultivar ‘Variegata’. Hij wordt aangeboden in zowel kleine potmaten zonder mosstok als in forse  exemplaren, van enkele meters hoog. Deze zijn wel vastgemaakt aan mosstokken of andere decoratieve steunmaterialen. Monstera obliqua is minder bekend maar ook erg aantrekkelijk. De plant heeft klein frisgroen blad met daarin fraaie gaten. Hij kan als hang- of klimplant gebruikt worden.

Monstera hoort een regelmatige bladbezetting te hebben, alle zijden moeten mooi rond bedekt zijn.

Monstera is over het algemeen een gezonde, sterke plant die niet heel gevoelig is voor ziekten en plagen. Let wel op schildluis of dop- of wolluis, deze zijn lastig te bestrijden. 

Bruine vlekken in het blad, is een teken van te lang een te natte kluit te hebben gehad. 

Verzorgingstips

  • Monstera heeft graag een lichte standplaats, maar geen volle zon. 
  • De plant kan niet goed tegen kou, laat hem niet koeler staan dan 13° of meer.
  • Matig water geven, de kluit mag licht vochtig zijn, maar geen voetbad hebben.
  • Eens in de twee weken een beetje plantenvoeding is voldoende. 

Het komt zelden voor dat een Monstera binnen bloeit. Gebeurt het toch, knip dan de bloemen weg. Ze onttrekken veel energie aan de plant en de geur is niet erg aantrekkelijk. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak je gazon klaar voor het voorjaar

Geef je grasmat na de koude wintermaanden wat extra liefde en aandacht. Deze tips helpen je je gazon dit voorjaar weer in topconditie te brengen!

Lees meer...
5 gewassen voor de makkelijk moestuin

Voor wie nog groene vingers moet kweken zijn er een aantal makkelijke groenten en kruiden die gegarandeerd groeien en bloeien. Wij zetten vijf aanraders voor je op een rijtje.

Lees meer...
Favoriete vroege voorjaarsbloeiers

Verlang je ook zo naar de lente? Kom dan langs in ons tuincentrum om de fijnste vroege voorjaarsbloeiers te scoren!

Lees meer...
Ontdek onze favoriete bijenplanten

De eerste bijen ontwaken nu, net als de eerste gezellig dikke hommels. En ze hebben honger. Je doet ze dan ook een groot plezier met deze bijenplanten.

Lees meer...