Badkamerplanten: Woonplanten van de maand mei

Badkamerplanten: Woonplanten van de maand mei

Het verhaal van Badkamerplanten 

Badkamerplanten houden allemaal van schaduw, hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid, precies de omstandigheden in een badkamer. En ze passen prima in de woontrend waarin die ruimte meer is dan een plek om haastig in en uit te hollen en een ruimte wordt om van te genieten voor een goed begin of een ontspannen einde van de dag. De Badkamerplanten zijn speciaal geselecteerd om samen te kunnen worden neergezet, voor optimaal effect. 

Herkomst 

Tillandsia komt uit Midden- en Zuid-Amerika, lepelplant (Spathiphyllum) uit de jungle van Brazilië, Zuid-Amerika en Azië, Ficus pumila klimt en slingert in het verre oosten, Adiantum groeit vooral in China. Wat ze gemeen hebben, is dat ze groeien in een omgeving die lijkt op dat van een tropisch regenwoud. En dat lijkt weer veel op de badkamer na de ochtendspits. Het vocht en de damp die dan achterblijft, biedt ideale omstandigheden voor deze planten. 

Keuze assortiment Badkamerplanten

Tillandsia voor in de badkamer is bij voorkeur de epifytische groeiende T. usneoides (Spaans mos of baard van mozes). Tillandsia komt ook veel voor als kleine rozetjes in verschillende vormen en maten. Ook dit zijn typische epifyten.T. xerographica (grote grijze rozet) of ionantha (kleine rode rozetjes) zijn daar voorbeelden van. De bloeiende T. cyanea (roze met blauw) of T. flabellata (rood) zijn ook zeer geschikt en brengen tevens kleur aan in de badkamer. 

Spathiphyllum komt voor in veel verschillende cultivars, van hele kleine planten met kleine witte bloeiwijze tot bijna manshoge planten met grote 'lepels'. Er zijn groenbladig en bontbladige variëteiten. Steeds vaker zien we dat de bloeiwijze ook gekleurd wordt. 

Adiantum komt voor in een aantal soorten, variërend van groenbladige tot bronskleurige cultivars. 

Ficus pumila komt zowel als hangplant als klimplant voor in groenbladige en wit- of geelbonte cultivars. De jonge planten hebben kleine bladeren, naarmate ze ouder worden kunnen de bladeren groter worden.

Waar let u op bij inkoop van Badkamerplanten? 

  • Afhankelijk van de soort speelt aantal bloemen, hoogte, lengte, ranken of de dikte van de plant een rol in de selectie. 
  • Belangrijk is om bij de epifytische soorten (zonder pot aangeboden) te checken of de planten voldoende vers zijn en dus niet ingedroogd worden aangeboden. 
  • Bij de andere planten moet de potkluit voldoende vochtig zijn, anders hangen ze ofwel slap (Spathiphyllum) ofwel het blad is verdroogd (Adiantum of Ficus pumila). 

Verzorgingstips 

  • Alle badkamerplanten kunnen toe met niet al teveel licht. Is er geen badkamerraam, dan komen ze met kunstlicht een eind. 
  • Stoom, nevel, dompelbad – ze vinden het allemaal heerlijk. 
  • Elke twee weken een beetje voeding. Bij Tillandsia kunt u dat per plantenspuit geven.
  • Worden de modellen iets te wild, dan kunt u ze gewoon bij knippen. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak je gazon klaar voor het voorjaar

Geef je grasmat na de koude wintermaanden wat extra liefde en aandacht. Deze tips helpen je je gazon dit voorjaar weer in topconditie te brengen!

Lees meer...
5 gewassen voor de makkelijk moestuin

Voor wie nog groene vingers moet kweken zijn er een aantal makkelijke groenten en kruiden die gegarandeerd groeien en bloeien. Wij zetten vijf aanraders voor je op een rijtje.

Lees meer...
Favoriete vroege voorjaarsbloeiers

Verlang je ook zo naar de lente? Kom dan langs in ons tuincentrum om de fijnste vroege voorjaarsbloeiers te scoren!

Lees meer...
Ontdek onze favoriete bijenplanten

De eerste bijen ontwaken nu, net als de eerste gezellig dikke hommels. En ze hebben honger. Je doet ze dan ook een groot plezier met deze bijenplanten.

Lees meer...