Zelf compost maken

Zelf compost maken

Een goed begin is het halve werk. Wilt u een mooie tuin of een productieve moestuin, zorg dan dat uw grond optimaal is. Met compost verbetert u de bodem en bovendien bent u milieuvriendelijk bezig, want u hebt minder afval dat afgevoerd moet worden. Instanties met een groen hart, zoals Milieucentraal en Natuurpunt, promoten het maken van compost niet voor niets en bieden hier handige informatie over.

Composthoop, compostbak of wormenhotel?

U kunt kiezen uit verschillende systemen, mede afhankelijk van de grootte van uw tuin en de hoeveelheid gft-afval die u produceert. Zelfs als u geen tuin hebt kunt u composteren; dan kiest u voor een compacte, afsluitbare compostbak die u op uw balkon of zelfs in uw keuken kunt zetten. Voor een heuse composthoop heeft u enkele vierkante meters nodig. Een vrij liggende hoop moet minimaal 1,5 meter hoog, breed en lang zijn. U kunt de composthoop gewoon op de grond of op tegels maken, in een bak van hout, gaas, takken en/of wilgentenen. In een kleine tuin kunt u het best een gesloten houten of plastic compostvat – al dan niet geschikt voor wormen – plaatsen. Kijk ernaar in ons tuincentrum in Lier.

Goede compost in 7 stappen

  1. Plaats een open composthoop in de halfschaduw en op een beschutte plek, om te voorkomen dat hij te nat of te droog wordt. Als het aanhoudend regent kunt u de hoop tijdelijk afdekken met zeil of een oud vloerkleed. Test regelmatig: knijp een handvol gemengd compostmateriaal uit. Als er water uitloopt, is het vochtig genoeg. Zo niet: voeg wat water toe. Ook een compacte compostbak zet u het best in de halfschaduw.
  2. Voldoende lucht in de composthoop versnelt het proces en voorkomt een nare geur. Schep de hoop daarom ongeveer eens in de zes weken om met een riek of gebruik een speciale beluchtingsstok. In een afgesloten bak of vat kunt u het materiaal niet omscheppen of -zetten. Daar is een gevarieerde samenstelling van gft en van vochtig en droog materiaal extra belangrijk.
  3. Zorg voor een goede verhouding tussen vochtig en droog, grof en fijn, bruin en groen materiaal én voor voldoende variatie in keuken- en tuinafval.
  4. Wel op de composthoop: bladeren, plantenresten (uitgebloeide bloemen e.d.), fijngeknipte takken, pindadoppen, rauwe fruit- en groenteresten (klokhuizen, schillen), eierschalen, koffiedik en koffiefilters, in stukjes gescheurde wc-rollen en eierdoosjes.
  5. Niet op de composthoop: botjes, vleesresten, brood, gekookte etensresten, vet, jus, houtskool, stofzuigerzak, kattenbakkorrels, kaaskorsten, visgraten, textiel, niet biologisch geteelde snijbloemen, dikke takken, zieke planten en bladeren, onkruid. 
  6. Beperkt op de composthoop: grasmaaisel, bladeren van kastanje, es, esdoorn, vlier, els, linde, wilg en magnolia, stro en zaagsel. Meng een kleine hoeveelheid van deze droge of stugge componenten goed met het andere materiaal.
  7. Afhankelijk van de materialen op de hoop of in het vat is de compost na vier tot negen maanden klaar. De compost voelt dan aan als droge aarde en ruikt naar verse bosgrond. Gooi onverteerde resten terug op de hoop of in de bak. Het voordeel van een wormencompostbak is dat u zowel vloeibare als gedroogde compost kunt ‘oogsten’. Beide vormen zijn zó rijk dat je ze moet verdunnen of spaarzaam moet uitstrooien, om een ‘overdosis bodemvitamines’ te voorkomen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Kerstster kamerplant

Ontdek hier waarom de kerstster zo speciaal is en hoe je optimaal geniet van zijn schoonheid bij jou thuis.

Lees meer...
DIY: zelf een kerstkrans maken

In deze blog ontdek je waarom het zelf maken van een kerstkrans de perfecte manier is om een persoonlijk tintje aan je kerstversieringen toe te voegen.

Lees meer...
Duurzame kerstverlichting: hoe je energie kunt besparen

De kersttijd is aangebroken! De lichten twinkelen, de geur van dennen hangt in de lucht en overal is het gezellig. Maar terwijl je je tuin en huis omtovert tot een winterwonderland, is het goed om te bedenken dat al die prachtige kerstverlichting niet altijd voor een hoge energierekening zorgen.

Lees meer...
15 tuintips voor december

Hier zijn 15 tuintips voor december om je te begeleiden bij het verzorgen van je tuin gedurende de laatste maand van het jaar.

Lees meer...