Voorjaarsbollen? Plant ze eind september!

Voorjaarsbollen? Plant ze eind september!

Vanaf begin september vind je in ons tuincentrum in Lier een groot assortiment voorjaarsbollen. Wees er op tijd bij om de bollen van je keuze te bemachtigen en vergeet ze niet op tijd te planten. Dan beleef je nu alvast de nodige voorpret bij het idee van een fleurig voorjaar.

Narcissen, tulpen en nog veel meer soorten

Narcissen en tulpen kennen we natuurlijk allemaal. Maar er zijn nog veel meer mooie bollen die voor een vrolijk voorjaar zorgen. Er zijn bollen die vroeg (vanaf januari-februari) en bollen die laat (mei-juni) bloeien. Kijk op de verpakking en kies beide soorten om zo lang mogelijk van de verschillende voorjaarsbloeiers te kunnen genieten. Verder kun je kiezen op kleur, op hoogte en bijvoorbeeld of ze bij- en vlindervriendelijk zijn. Met name:

  • krokussen;
  • blauwe druifjes;
  • hyacinten leveren al vroeg in het jaar nectar voor bijen en vlinders.

En er zijn bollen die zichzelf vermeerderen; de zogenoemde verwilderingsbollen, zoals sterhyacinten, anemonen en het lelie-achtige knolgewas Erythronium. Deze houden over het algemeen van een schaduwrijk plekje, bijvoorbeeld onder een boom of aan de voet van een struik. En dan zijn er nog fraaie minder bekende soorten, zoals het zomer- of lenteklokje (Leucojum), de elegante prairielelie (Camassia) en de witte en blauwe Anemone blanda.

Wanneer plant je voorjaarsbollen?

Vroeg bloeiende voorjaarsbollen, zoals sneeuwklokjes, winterakonieten en sterhyacinten (Scilla) plant je het best vanaf eind september tot begin november. Plant ze zo snel mogelijk na aankoop, anders kunnen ze uitdrogen. Soorten die iets later bloeien, zoals narcissen en tulpen, kun je van eind oktober tot begin december planten, mits het niet vriest. Soorten die later bloeiende, zoals sierui (Allium), prairielelie (Camassia) en keizerskroon (Fritillaria imperialis), kun je prima in november en ook nog begin december planten, zolang het niet vriest en de grond niet bevroren is. Als vuistregel geldt dat je de bollen – met het puntje omhoog – twee keer zo diep plant als de bol hoog is. Kijk voor de juiste plantafstand op de verpakking.

Sla dus nu je slag in ons tuincentrum in Lier!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...
Top 10 hemelsblauwe bloemen

We wensen je een heel fijne Hemelvaartsdag met hopelijk een hemelsblauwe lucht, een stralend zonnetje én wat hemelsblauwe bloemen.

Lees meer...
De leukste tuincadeaus voor Moederdag

In ons tuincentrum in Lier slaag je gegarandeerd voor een mooi geschenk voor Moederdag. Lees hier onze inspirerende tips voor originele cadeaus, voor moeders met én zonder groene vingers.  

Lees meer...