Ruik je de lente?

Ruik je de lente?

Van de ene op de andere dag weet je het: de lente hangt in de lucht. Dat heeft te maken met het veranderende licht, met de eerste zonnestralen én met geuren die je al lange tijd niet meer had geroken, maar die je meteen weer herkent. Want lente in de tuin is onlosmakelijk verbonden met de geur van bepaalde vaste planten en heesters.

Dit zijn de klassieke heesters:

  • De sering, voor en na de bloei een eerder onopvallende struik of boom, weet in april en mei alle neuzen te bekoren. Het is de doodgewone soort Syringa vulgaris die het lekkerst en sterkst ruikt. De cultivars – er zijn er honderden – ruiken meestal ook heerlijk, maar kunnen toch niet met het origineel wedijveren. Andere soorten, zoals Syringa hyacinthaflora, Syringa microphylla of Syringa pubescens bloeien vaak langer of rijker, en hebben soms een mooiere vorm, maar boeten dan – een klein beetje – aan geur in.
  • Nog zo’n geurkampioen: de blauweregen, of toch Wisteria sinensis. Wisteria floribunda geurt heel wat minder. Overweeg je een blauwe regen in je tuin aan te planten, koop dan bij voorkeur de Wisteria sinensis, en koop ‘m in bloei. Een blauweregen doet er namelijk soms jaren over om te bloeien. Met een bloeiend exemplaar kun je die periode van wachten op geur en kleur alvast overslaan.
  • En dan, veel kleiner, maar qua geur onovertroffen: de meiklokjes, ook wel lelietjes-van-dalen genoemd. Beide Nederlandse namen bevatten elk een stukje van de Latijnse naam Convallaria majalis. Convallaria betekent ‘uit diepe dalen’ en majalis ‘in mei’. Geef het meiklokje een half beschaduwde plek in voedzame, niet te droge grond. Daar zal het zich elk jaar uitbreiden. Opgelet: alle delen van dit lieflijk ogende bloempje zijn giftig!

Deze minder bekende heesters ruiken ook heerlijk:

  • De schijnaugurk (Akebia quinata) is een snel groeiende klimplant die in april-mei bloeit met trossen paarse klokvormige bloempjes die een lichtjes kruidige geur verspreiden. Na de bloei, en als er verschillende planten in elkaars buurt staan, volgen grote vruchten die op augurken lijken en ook eetbaar zijn.
  • Van de glansmispel (Choisya ternata) geuren zowel de witte bloempjes als het glanzende, wintergroene blad. De bloempjes naar oranjebloesem, het blad lichtjes kruidig. Wil je deze zonneklopper in je tuin, dan moet je ‘m wel een beschutte plek kunnen bieden. Anders overleeft hij een strenge winter niet.
  • De lampenpoetserstruik (Fothergilla major) is een bladverliezende middelgrote struik. Ze heeft niet alleen mooi blad – bovenaan donkergroen, onderaan blauwgrijs en met fraaie herfstkleur – maar draagt in maart-april ook geurige witte bloemen die op ronde borsteltjes lijken. De lampenpoetserstruik houdt van een plek in volle zon of halfschaduw, en zure, vochtige grond.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Gouden plantcombinatie: klimroos en clematis

O, wat zijn ze mooi samen! Een klimroos en een clematis. Een gouden combinatie in elke tuin. Niet alleen omdat deze klimplanten de meest schitterende bloemen in allerlei soorten, maten en kleuren krijgen, waar elke romantische ziel voor zal bezwijken.

Lees meer...
Tuinieren met natuurlijke gewasbescherming

Duurzaamheid komt steeds meer terug in alles wat we in en om het huis doen. Ook voor in de tuin zijn er steeds meer natuurlijke en duurzame producten te vinden. Wij geven u graag een aantal tips om u op weg te helpen!

Lees meer...
Tips voor een vlinder vriendeiljke tuin

Een vlinder vriendelijke tuin is een tuin waar vlinders op af komen, omdat er voldoende voeding te vinden is. Dit is belangrijk, omdat het voor vlinders steeds lastiger is om voldoende leefruimte te vinden. Dit is niet alleen belangrijk omdat het een erg mooi gezicht is in de tuin, maar vooral omdat vlinders een belangrijke rol spelen in het ecosysteem. Met al een aantal aanpassingen kunt u de vlinders helpen om weer meer leefruimte te vinden in de buurt en dan kunt...

Lees meer...
Haal het voorjaar in huis met een nieuwe kamerplant

Een nieuwe lente, een nieuw geluid... Plus nieuwe trends voor binnen en buiten. Het is tot nu toe helaas nog niet echt stralend voorjaarsweer, dus laten we ons interieur eens een trendy opfrisser geven.

Lees meer...