Siertuinklussen voor april

Siertuinklussen voor april

Deze maand gaat het tuinseizoen pas goed van start. De vaste planten maken zich klaar om het over te nemen van de lentebloeiende bollen. Het gras gaat groeien, de vogels maken nesten en bijen en andere insecten brengen leven in de brouwerij. Werk aan de winkel!

 • Het gras mag je nu weer wekelijks maaien. Houd voor siergazon een hoogte van 2 cm aan, voor speelgazon mag dat een centimeter meer zijn.
 • April is de ideale maand voor het (ver)planten en delen van vaste planten.
 • Met wieden ben je waarschijnlijk al halfweg vorige maand begonnen, maar vanaf nu moet het heel geregeld gebeuren. Steekt onkruid de kop op, trek het dan onmiddellijk uit, zodat het zich niet te stevig vast kan zetten.
 • Verwijder, als dat nog niet is gebeurd, de groene aanslag van tuinmeubels en verharding.
 • Snoei Forsythia, winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) en andere heesters die al gebloeid hebben.
 • Vanaf midden april kun je taxus-, liguster-, laurierhagen al een eerste keer snoeien.
 • Bind de nieuwe scheuten van klimplanten geregeld aan. Doe dat ook bij liaan- en klimrozen en leid de takken daarbij zo horizontaal mogelijk. Dat bevordert de vorming van bloemen.
 • Verwijder de verwelkte bloemen van narcissen, druifhyacinten, hyacinten en andere lentebloeiende bolgewassen voor ze zaad kunnen vormen. Daarvan zouden ze alleen maar uitgeput raken. Laat het blad staan. Daaruit halen de bollen hun voedselreserve voor volgend jaar. Vind je dat maar een slordig gezicht? Leg het blad dan in een knoop of maak er een vlecht van.
 • Plant de bollen/knollen van dahlia’s, gladiolen, bloemriet (Canna) en andere zomerbloeiende bolgewassen in pot of volle grond.
 • Begin stilaan met het aanplanten van nieuwe water- en oeverplanten in de vijver.
 • Maak naar het einde van de maand toe de lege bloembakken en potten schoon zodat ze helemaal klaar zijn voor nieuwe plantjes. Terracotta potten schrob je met een harde borstel en water met azijn (gelijke delen) schoon; voor kunststof potten gebruik je een schoonmaakdoek en een sopje van allesreiniger.
 • Zaai eenjarigen voor in potjesen zaaibakjes of, voor sommige soorten zoals reukerwtjes of zonnebloemen, meteen ter plekke.
 • Zet nu al plantensteunen bij planten die de volgende weken en maanden hoog opgroeien. Kies steunen waar de planten doorheen kunnen groeien of die je met schakelstukken groter kunt maken. In het tuincentrum vind je de geschikte oplossing voor elke situatie.
 • Bemest heesters en vaste planten, het liefst met langzaam werkende, organische mest.
 • Controleer de border op ongewenste zaailingen en planten die tijdens de winter de geest hebben gegeven.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Gouden plantcombinatie: klimroos en clematis

O, wat zijn ze mooi samen! Een klimroos en een clematis. Een gouden combinatie in elke tuin. Niet alleen omdat deze klimplanten de meest schitterende bloemen in allerlei soorten, maten en kleuren krijgen, waar elke romantische ziel voor zal bezwijken.

Lees meer...
Tuinieren met natuurlijke gewasbescherming

Duurzaamheid komt steeds meer terug in alles wat we in en om het huis doen. Ook voor in de tuin zijn er steeds meer natuurlijke en duurzame producten te vinden. Wij geven u graag een aantal tips om u op weg te helpen!

Lees meer...
Tips voor een vlinder vriendeiljke tuin

Een vlinder vriendelijke tuin is een tuin waar vlinders op af komen, omdat er voldoende voeding te vinden is. Dit is belangrijk, omdat het voor vlinders steeds lastiger is om voldoende leefruimte te vinden. Dit is niet alleen belangrijk omdat het een erg mooi gezicht is in de tuin, maar vooral omdat vlinders een belangrijke rol spelen in het ecosysteem. Met al een aantal aanpassingen kunt u de vlinders helpen om weer meer leefruimte te vinden in de buurt en dan kunt...

Lees meer...
Haal het voorjaar in huis met een nieuwe kamerplant

Een nieuwe lente, een nieuw geluid... Plus nieuwe trends voor binnen en buiten. Het is tot nu toe helaas nog niet echt stralend voorjaarsweer, dus laten we ons interieur eens een trendy opfrisser geven.

Lees meer...