Planten splitsen en delen

Planten splitsen en delen

Het voorjaar is een goede tijd om eens met kritische blik naar de tuin te kijken. Wat heeft afgelopen jaar naar hartenlust gebloeid en welke planten lieten het wat afweten? Vaste planten die al jaren in de tuin staan worden op een gegeven ogenblik gewoon oud, waardoor ze minder goed floreren. Geen nood, want u kunt ze nu een opfrisbeurt geven. Tegelijkertijd houdt u door ze te splitsen, delen of scheuren meer planten over en is de kans groot dat u ze nog eens kunt ‘delen’: cadeau doen aan een andere tuinliefhebber.

Splitsen, delen en scheuren maar

Planten verjongen door ze uit de grond te halen en er meerdere kleine kluiten van te maken kunt u zowel in het vroege voorjaar als in het najaar doen. De periode van circa eind maart tot eind april is de beste tijd, omdat de verse nakomelingen dan genoeg tijd hebben om te wortelen en uit te lopen voordat de winter weer invalt. Afhankelijk van het soort plant splits, deel of scheurt u de moederkluit die u voorzichtig uit de grond schept. Schud eerst zo veel mogelijk losse aarde van de kluit en bekijk dan of u de plant met de hand kunt scheuren of delen of dat u er een schep, spitvork of snoeischaar bij nodig hebt – dan spreekt u doorgaans van splitsen.

Stappenplan

 • Splits, deel of scheur geen planten die bloeien of volop in knop zitten. Verder kunt u vrijwel alle polvormige vaste planten en siergrassen op deze manier een verjongingskuur geven.
 • Schep de plant met een spitvork of schep uit de grond. Doe dit zo ruim mogelijk, zodat de kluit intact blijft en de wortels zo min mogelijk beschadigd worden.
 • Schud de wortelkluit uit zodat u de wortels en groeipunten goed ziet.
 • Deel de kluit met de hand, een snoeischaar of schep vervolgens in twee of meer stukken.
 • Verwijder dode wortels, onkruidwortels en -kiemen en het hart van de plant, het oudste deel.
 • Plant alleen de stukken terug met duidelijk zichtbare groeipunten of worteluitlopers. Maak voor elke plant een ruim plantgat, vul dit met verse grond en plant de plant even diep als de moederplant. Geef meteen water.
 • Geef bij droog weer de eerste drie weken regelmatig water.

Extra tips

 • Planten die u makkelijk met de hand kunt delen of scheuren zijn onder andere purperklokje (Heuchera), elfenbloem (Epimedium) en de meeste vast geraniums.
 • Planten die u met een snoeischaar, schep of spitvork splitst zijn onder andere aster, hosta, phlox, hemelsleutel (Sedum spectabile), vuurpijl (Kniphofia) en polvormende siergrassen als lampenpoetsersgras (Pennisetum).
 • Houtachtige struikjes en kruiden, zoals buxus, muurbloem (Erysimum) en lavendel, kunt u niet op deze manier verjongen.
   

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Gouden plantcombinatie: klimroos en clematis

O, wat zijn ze mooi samen! Een klimroos en een clematis. Een gouden combinatie in elke tuin. Niet alleen omdat deze klimplanten de meest schitterende bloemen in allerlei soorten, maten en kleuren krijgen, waar elke romantische ziel voor zal bezwijken.

Lees meer...
Tuinieren met natuurlijke gewasbescherming

Duurzaamheid komt steeds meer terug in alles wat we in en om het huis doen. Ook voor in de tuin zijn er steeds meer natuurlijke en duurzame producten te vinden. Wij geven u graag een aantal tips om u op weg te helpen!

Lees meer...
Tips voor een vlinder vriendeiljke tuin

Een vlinder vriendelijke tuin is een tuin waar vlinders op af komen, omdat er voldoende voeding te vinden is. Dit is belangrijk, omdat het voor vlinders steeds lastiger is om voldoende leefruimte te vinden. Dit is niet alleen belangrijk omdat het een erg mooi gezicht is in de tuin, maar vooral omdat vlinders een belangrijke rol spelen in het ecosysteem. Met al een aantal aanpassingen kunt u de vlinders helpen om weer meer leefruimte te vinden in de buurt en dan kunt...

Lees meer...
Haal het voorjaar in huis met een nieuwe kamerplant

Een nieuwe lente, een nieuw geluid... Plus nieuwe trends voor binnen en buiten. Het is tot nu toe helaas nog niet echt stralend voorjaarsweer, dus laten we ons interieur eens een trendy opfrisser geven.

Lees meer...