Planten met rust laten, snoeien of naar binnen?

Planten met rust laten, snoeien of naar binnen?

Kortere dagen, vallende blaadjes, herfstkleuren: er gebeurt van alles in dit seizoen. Maar hoe zit het met de buitenplanten? Hebben ze het nog naar hun zin en laat u ze staan, moet u ze snoeien of een dak boven hun hoofd aanbieden? Een paar tips waarmee u blije buitenplanten goed voorbereidt op de winter.


Copyright: theweddingac.com

Winterharde planten, hoe zat het ook alweer?

Winterharde planten zijn vaste planten, heesters of coniferen die u in de winter gewoon kunt laten staan. Hun wortels kunnen namelijk tegen vorst en soms hun bovengrondse delen zoals bladeren ook. Sommige winterharde planten verliezen wel hun blad, maar dat komt in de lente gewoon weer terug.

Niet alle winterharde planten zijn even goed winterhard. Deze kunnen best tegen een stootje, maar bevriezen als het lang en stevig vriest. Vaste planten beschermt u dan door een dikke laag blad over de wortels te leggen, en heesters houdt u uit de wind en dekt u liefdevol af met een rietmat of vliesdoek. Tenslotte heeft u ook nog wintergroene leukerds. Dit zijn vaste planten die hun blaadjes vasthouden in de kou en voor groen op uw terras zorgen.

Voorbeelden van winterharde planten die boven de grond afsterven zijn: 
Vrouwenmantel, Zonnehoed, Hosta, Phlox, Rudbeckia en Sedum.

Voorbeelden van vaste planten die hun blad behouden zijn: 
Bergenia, Iberis, Heuchera, Vinca en Blauw schapengras.

Voorbeelden van winterharde heesters zijn: 
Esdoorn, Vlinderstruik, Blauwe spirea, Sneeuwbal, Hibiscus, Lavendel, Roos, Hortensiaen Bosrank.

Voorbeelden van heesters die in de winter hun blad vasthouden zijn: 
Buxus, Rhododendron, Skimmia, Pieris, Hebe, Klimop, Photinia, Prunus, Euonymus en Sneeuwbal.

Welke planten haalt u naar binnen?

Mediterrane planten zijn geen fan van kou, regen en wind. Laat ze dus binnen overwinterenop een lichte plaats bij een temperatuur van 5 - 10 °C. Binnen of in een kasje dat u zelf in elkaar knutselt. Voeding is niet nodig, maar geef ze af en toe slokje water zodat ze niet uitdrogen. Tropische planten mogen tijdens hun winterse siësta zelfs wat warmer staan, bijvoorbeeld naast uw bank. Zorg dat de aarde wel vochtig blijft. Handige tip: let op voor verstekelingen bij het naar binnenhalen van uw buitenplanten, oftewel zorg dat er geen ongedierte op de buitenplanten zit. Voor u het weet moet u met een luizenkam aan de slag.

Voorbeelden van overwinteraars zijn: 
Agapanthus, Citrus, Laurier, Olijf, Oleander, Chinese Roos, Solanum, Engelentrompet, Vredespalm en Rozemarijn.

Snoeien in de herfst, moet dat?

Sommige planten kunt u in de herfst snoeien, daar blijven ze gezond van. Bladheesters bijvoorbeeld. U knipt ze in vorm of geeft ze een verjongingskuur door ze flink terug te snoeien. Check online of bij het tuincentrum wel even per heester wat het beste is. Bloeiende heesters snoeit u het beste nadat ze gebloeid hebben. Ook van uw bramen-, frambozen-, en zwarte bessenstruik kunt u de takken waar fruit aan zat weghalen. Daarnaast kun u heggen prima terugsnoeien in september. Gebruik een goede, scherpe snoeischaar om uw groene vrienden gezond te houden.

Nieuwe planten en bollen planten

U denkt er misschien niet zo snel aan, maar de herfst is het ideale moment om bepaalde nieuwe planten in uw tuin te zetten. De aarde is nog warm en een beetje vochtig, waarin nieuwe planten dolgraag hun wortels uitstrekken. Bovendien geeft het u de kans om nog wat kleur te planten met bijvoorbeeld besheesters, winterharde violen of heideplanten.
Ook voorjaarsbloeiende bloembollen kunt u vanaf oktober in de grond stoppen, vóór half december en vóór het vriest. Plant bollen op een diepte van twee keer hun doorsnede, dan verrast uw tuin u in het voorjaar met nieuwe kleuren en vormen.

En verder?

Uw (tuin) gaat nu prima-deluxe voorbereid de herfst in en de winter tegemoet. Nog een paar laatste tips om het helemaal af te maken:

  • Verwen uw gazon voor de winter om de hoek komt kijken. Haal dode bladeren weg, maai het nog een keer in november en geef uw grasmat een beetje speciale gazonvoeding voor de herfst.
  • Haal uitgebloeide eenjarige terrasplanten weg en vervang ze door winterheide en planten met kleurige bessen zoals de parelbes, sneeuwbes of hulst.
  • Geef je bloempotten bij stevige vorst een jasje van bubbeltjesplastic om ze te beschermen tegen de kou.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

15 tuintips juli

Juli is doorgaans een warme, zonnige maand. Doe het dus vooral lekker rustig aan, smeer je goed in met zonnebrandcrème en geniet van de vele bloemen, geuren en kleuren in je tuin, luierend in de zon of onder een parasol of hip schaduwdoek.

Lees meer...
Celosia: Woonplant van de maand juli 2020

Het bonte gezelschap van de hanenkammen heeft een bijzondere plaats in het plantenassortiment. Met zijn kleuren en uitbundige bloemvormen is Celosia een opvallende verschijning met een welhaast sensuele uitstraling.

Lees meer...
5 tips voor het maken van een insectenhotel

Meer dan de helft van alle 358 bijensoorten is bedreigd en ook de vlinderstand laat al decennialang te wensen over. Wilde bijen en andere insecten vinden het heerlijk om een warme, droge en beschutte plek te hebben.

Lees meer...
Verkoeling voor mens en dier

Het is zomer en de laatste jaren lopen de temperaturen in onze contreien dan steeds hoger op. Oudere mensen, mensen die iets zwaarder wegen, maar ook tal van anderen kunnen hier niet zo goed tegen.

Lees meer...