Lentekriebels? Begin met voorzaaien!

Lentekriebels? Begin met voorzaaien!

Nog even en het is weer lente. Helaas kunnen februari en maart nog de nodige koude, gure dagen in petto hebben. Daarom valt er in de tuin nog niet heel veel te doen en te beleven. Wie niet kan wachten op het frisse, prille groen en de eerste ontluikende bloemen kan binnen aan de slag met het voorzaaien van eenjarigen.

Voorzaaien in 5 stappen

  1. Begin niet te vroeg, want de meeste planten kunnen pas na IJsheiligen (medio mei) veilig (want vorstvrij) naar buiten. Vanaf eind februari, begin maart kunt u verschillende soorten eenjarige (snij)bloemen binnen in kant-en-klare zaaitrays of in biologisch afbreekbare ‘potjes’, zoals wc-rollen, gaan voorzaaien.
  2. Gebruik altijd potjes met drainagegaten onderin en speciale zaai- en stekgrond. Om de zaden te laten ontkiemen heeft u ook plastic zakjes, zaaibakken met deksels of speciale kweekkastjes voor binnen nodig.
  3. Maak de zaai- en stekgrond eerst goed vochtig met behulp van een plantenspuit of zet de bakjes en potjes in een schaal met een laagje water. Vermeng heel fijn zaad met wat zand om het gelijkmatiger te kunnen verspreiden. Dek de zaden af met een heel dun laagje grond dat u voorzichtig wat aandrukt. Steek er een plantenlabel bij met de naam van wat u gezaaid hebt. Dek de bakjes of potjes af met plastic zakjes of een deksel en plaats ze op een lichte plaats. Laat de zaden regelmatig luchten en controleer of de grond niet uitdroogt.
  4. Zodra de zaailingen minstens twee bladparen hebben gevormd kunt u ze wat uitdunnen (= zaailingen die te dicht op elkaar groeien verwijderen). Als ze de kiembakjes ontgroeien kunt u ze in aparte potjes met gewone potgrond verder opkweken. Laat de plantjes vanaf eind april buiten ‘afharden’: zet ze iedere dag iets langer buiten om ze aan de buitentemperatuur te laten wennen. Na IJsheiligen kunt u ze op de gewenste plek in de tuin planten.

10 Eenjarige bloeiers die u binnen kunt voorzaaien:

  • Afrikaantje (Tagetes)
  • Heliotroop (Heliotropium)
  • Kattensnor (Cleome)
  • Petunia
  • Eenjarig ridderspoor (Consolida)
  • Siertabak (Nicotiana)
  • Surfinia
  • Vlijtig Liesje (Impatiens)
  • Zinnia
  • Siererwt (Lathyrus odoratus) – laat de zaden van de siererwt eerst 24 uur in water weken. Lathyrus kunt u al vanaf half april in de volle grond planten, omdat hij redelijk vorstbestendig is

Alle benodigdheden om voorpret te beleven met voorzaaien vindt u natuurlijk in ons tuincentrum in Lier.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Start een pluktuin met deze tips

Wat is er nu fijner dan een zomerlang bloemen om je heen? Liefst zowel binnen als buiten. De oplossing: een pluktuin of bloemenborder!

Lees meer...
Maak je gazon klaar voor het voorjaar

Geef je grasmat na de koude wintermaanden wat extra liefde en aandacht. Deze tips helpen je je gazon dit voorjaar weer in topconditie te brengen!

Lees meer...
5 gewassen voor de makkelijk moestuin

Voor wie nog groene vingers moet kweken zijn er een aantal makkelijke groenten en kruiden die gegarandeerd groeien en bloeien. Wij zetten vijf aanraders voor je op een rijtje.

Lees meer...
Favoriete vroege voorjaarsbloeiers

Verlang je ook zo naar de lente? Kom dan langs in ons tuincentrum om de fijnste vroege voorjaarsbloeiers te scoren!

Lees meer...